ÅT RÄTT HÅLL…

De statistik siffror vi presenterar i detta numret är väldigt speciella! Jämförelsetalen med januari i fjol är i princip helt ointressanta, annat än om man väljer att se dem som en påminnelse om hur illa det var för ett år sedan.

Och illa var det… ankommande turister under januari månad från Norge: 181 personer, Danmark: 337 personer, Finland: 0 personer…

Sedan dess har det gått lite upp och ner i takt med ökning och minskning av smittan i Europa. Olika länders mer eller mindre kraftiga restriktioner har givetvis också spelat in. Men generellt har vi sakta med säkert gått åt rätt håll när det gäller turismen på Kanarieöarna. Men för att få en någorlunda riktig bild av var vi står idag skall vi nog gå tillbaka till statistiksiffrorna från januar månad 2019.

Den månaden ankom det 362.832 turister till Gran Canaria. Av dessa var 22.929 danskar, 23.299 finländare, 44.535 från Norge och till slut 45.646 svenskar. Ser vi till hela ö-gruppen under januari månad 2019 så ankom totalt 1.183.489 turister till öarna. 47.525 var danskar, 44.316 från Finland, 58.559 norrmän och 73.264 var svenskar.

Med andra ord återstår en bit att gå innan vi är tillbaka till prepandemiska nivåer…

Fram till för några dagar sedan spådde alla inom turistbranschen att sommaren 2022 skulle komma att betyda en definitiv återgång till normala förhållanden. Borttagna restriktioner skulle spela sin roll. Minskning av allvarligare fall av Covid skulle spela sin. Men framför allt kanske det skulle vara den uppbyggda reslusten som skulle innebära att europas befolkning skulle beställa resa och sätta sig på flyg igen.

Sedan vet vi alla vad som skett. Än en gång påminns vi om hur oerhört utsatt resebranschen är för alla typer av störningar. Denna gång krig, börsers nergång, osäkerhet och, inte minst, höjda bränslepriser och, för de flesta av oss skandinaver, en valuta som blir mindre värd.

Lägger vi till inflation, fruktansvärda energipriser och generellt ökade kostnader, så ser inte längre den närmaste framtiden riktigt lika positiv ut.

Riktigt vad det här kommer att innebära för turistbranschen inför sommaren tror jag ingen riktigt vet, men det finns givetvis all anledning att utfärda ett antal frågetecken.

Vad ett nytt resestopp skulle innebära för hotell, flygbolag, och researrangörer behöver man nog inte tveka kring. Efter två års intensiva förluster är det lite troligt att reseindustrin kommer att se likadan ut om vi får ytterligare en eller två förlusttyngda säsonger.

Tabbel med Statitisk

Samtidigt ser vi tydliga tecken på att reslusten fortfarande sitter i. Häromdagen skulle jag försöka hitta en resa från Skandinavien till Kanarieöarna över påsk, och jag blev överraskad och förvånad över de priser som jag fick fram. Både Norwegian och SAS erbjöd tur/returflygningar för mellan 8 – 12.000 kronor, vilket tyder på att flygen i stort sett är fullbokade. Låt oss hoppas att det fortsätter så!