Et naturreservat midt
i Maspalomas….

Tony Gallardo var ikke selv fra Maspalomas, men kunne likevel tidlig forutse at masseturismen ville komme til å legge igjen et stort fotavtrykk i dette området. Som billedhugger, sosialaktivist, Franco-motstander og stor idrettsmann var han opptatt av å beholde naturen og menneskets rett til å ferdes i naturen. Derfor tok han initiativet til å skape dette vakre naturreservatet som i dag er gjenåpnet etter en tid i politisk glemsel, og som stolt bærer hans navn

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Esplanad upp till byggnad

Hans enke Mela Campos beskriver han i et intervju med lokalpressen, som en mann med tusen gjøremål, til enhver tid. Han kunne brått gripe megafonen og oppmuntre surferne på Canteras stranden til å organisere seg i protest mot bølgebrytere av mur og steinfylling som myndighetene ønsket å senke ned ved Cìcer, for å danne en kunstig beskyttet havn. I neste øyeblikk ledet han det kanariske kommunistpartiet PCE i skjul, mens han trente til det spanske mesterskapet i svømming. Sin politiske overbevisning var han sågar villig til å gå i fengsel for. Sist men ikke minst forøkte han å være trofast mot sitt kunstneriske kall, og jobbet trofast med sin skulptur “El Atlante”, denne majestetiske steinfiguren på 8,5 meter som strekker sine åpne armer utover havet ved Canteras bukten. I følge enken Mela Campos er det mange som mener at skulpturen er et selvportrett av Tony, som var en av de første som gikk med håret i en hestehale på samme måte som “El Atlante”.

steinfigur på 8,5 meter

Tony Gallardo (Antonio Gallardo Navarro)  og hans familie bodde på gaten Juan de Miranda, den gang på Playa Grande i Las Palmas. Tony og hans bror Josè Luis vanket i samme gjeng som Martìn Chirino, Manolo Fabre, Juan og Vicente

Man på parkbänk
Blå blomma
Buske med blå blommor

Tony Gallardo (Antonio Gallardo Navarro)  og hans familie bodde på gaten Juan de Miranda, den gang på Playa Grande i Las Palmas. Tony og hans bror Josè Luis vanket i samme gjeng som Martìn Chirino, Manolo Fabre, Juan og Vicente Garcìa, Héctor Lopez, Manolo Millares, Arturo Maccanti, Manolo Campos, Juani Gallegos, José Maria Benítez……alle store, kanariske kunstnere. Det gav inspirasjon.

I 1956 giftet Tony Gallardo seg med sin Mela Campos etter 5 år som kjærester. Ekteskapet skulle vare i 40 år, til døden skilte dem ad. Både Mela og barna ble etterhvert involvert i Tonys kunst og hans kjærlighet for stein. De fikk være med å bære og vaske stein når Tony skulle lage sine skulpturer. Hjemme i badekaret lå alltid stein til bløtlegging slik at salpetersyren skulle sive ut av materialet.

Tony Gallardos familie har gitt seks skulpturer, som skal dekorere parken som bærer hans navn. De er av byråkratsike grunner ikke plassert ut ennå, men blir snart å finne i Maspalomas.. Da skal publikum kunne se skulpturer i Magma-serien som er laget av lavastein og Collages-serien som er laget i basaltstein, samt en skulptur fra Calizas-serien.

Parken ligger i sanddynereservatet i Maspalomas, har fått en landskaps- og arkitektonisk rehabilitering, noe som har vært etterspurt i lang tid. Endelig åpnet parken sine dører for publikum igjen etter pandemien.

Hvem var Tony Gallardo?

Infrastrukturen i parken er bygget opp langs en fire kilometer lang gangvei som går på klopper, og tar deg over broer og mellom små bekker og dammer slik Tony Gallardo designet parken på slutten av 80-tallet. Han besøkte den gang området og innså raskt at her ville turistnæringen utvikle seg i rekordfart. Han tok derfor kontakt med Cabildo (øyrådet) og la fram behovet for å lage en grønn lunge midt i det han så for seg at ville bli en turistmaskin.

Vattendamm
Porträtt Tony Gallardo
et av Tony Gallardos emblematiske monumenter

I Maspalomas, framfor det tidligere kommunehuset i San Bartolome de Tirajana finner vi et av Tony Gallardos emblematiske monumenter.

Tony Gallardo var en dyktig svømmer

Tony Gallardo var en dyktig svømmer i sine unge dager. Han ble stadig observert på Canteras stranden, der han trente til det spanske mesterskapet.

-“Denne dagen ville vært svært rørende for min far”, sa Tony Gallardo som var tilstede på den offentlige åpnings seremonien. Han refererte til en far som alltid hadde som overordnet mål å bevare naturen for allmennheten. I tillegg ønsket han å bringe kunsten ut i det offentlige rom, der det kunne forenes med glede, refleksjon og kunnskap. Billedhuggerens sønn fremhevet også at parken hadde en symbolsk verdi for faren, da han var sterkt engasjert i å stoppe store industrielle inngripener i naturen.

Tony Gallardos kjærlighet for stein

Tony Gallardos kjærlighet for stein gjorde seg utslag i vakre, kunsteriske monumenter. De fleste med et politisk budskap og en stadfestelse på sin egen overbevisning.

Monument
Bäck som rinner igenom parken

Tony Gallardo var tilstede sammen med sine brødre Germàn og Marco, samt deres mor Mela Campos, som stolte kunne konstantere at parken igjen er åpnet for publikum.

Kunstneren, idrettsmannen og sosialaktivisten Tony Gallardo ble født i Las Palmas i 1929, der han døde i 1996, 67 år gammel. I Maspalomas, framfor det tidligere kommunehuset i San Bartolome de Tirajana finner vi et av Tony Gallardos emblematiske monumenter. Det figurative monumentet laget av lava-stein er en hyllest til grunnloven (Homenaje a la Constituciòn), og skal forestille kongen som overleverer makten i hendene på den folkelige viljen.

Monumentet ble offesielt åpnet den 12.januar 1990. I tillegg til det bastante monumentet ble det laget et spektakulært foss som rant fra monumentet ned trappene og mot rådhuset.

I dag er dessverre rådhuset fraflyttet. Monumentet er nok også gått i den politiske glemmeboken og kunne hatt glede av en litt ettersyn og omtanke. Ikke minst påpekte Tony Gallardos enke dette faktum, da hun vår med på nyåpningen av parken.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11)