Lillebror

har komme for å bli!!

Bjørn (Lillebror) Sande Larsen ferier 30 års jubileum som norsk artist, – og det velger han å gjøre på Gran Canaria dit han flyttet for godt!

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Lillebror med palmblad
Lillebror pose

Flyttingen til Gran Canaria kom som julekvelden på kjæringa, da Lillebror hadde skeia ut på 23 julebords forestillinger i november/desember i fjor. Hans julebord pakke til firmaer og foreninger solgte mer enn han hadde godt av. Som det gjør for de fleste i førjulsstria ble det for mye av det gode, og en sliten kropp lengtet etter å strekke seg ut på en solstol og høre bølgeskvulpet…

Huset hjemme ble solgt med alt fra møbler til kjøkkenmaskiner. En befrielse, sier Lillebror som viser oss rundt i et flott hus med hage og pool, der ingenting ser ut til å mangle. Etter å ha flyttet hit kan jeg endelig få legitimert den siestaen jeg alltid har unnet meg, sier han og virker mer som en overaktiv energibunt.

        -Vi eier kun våre egne valg, sier han plutselig alvorlig. Viser det seg derimot at du ikke får ut den premien du trodde du skulle få av det valget du tok, ja da har du valgt feil, sier han og tar gjerne på seg jobben som Life Coach for de han omgir seg med. Om han selv har tråkka feil i livet noen gang??? – Ja, erru gæren!!! Gudskjelov! Hadde jeg ikke gjort det, så hadde jeg vært fattig på erfaringer. Det er viktig å skrape bånn i blant, selv om det gjør vondt så gir det deg rikdom, sier han og viser en litt annen side av samme mann.

Lillebror hukar sig

Det var gjennom programmet Reisesjekken på TV-Norge der Helge Hammelow-Berg var programleder som Lillebror ble rikskjendis. I årene mellom 1989 og 1994 var han med og laget 500 populære fjernsynsprogram. Mannen som alltid bar et hodeplagg var medprogramleder, musikk- og humoransvarlig.  Fort ble den “gale pianisten” alles yndling, og forventningene steg i påvente av kommentaren –“Hva har du funnet på nå da Larsen”?

Programmet var et såkalt sjekkeprogram der en deltager fikk velge mellom tre utvalgte beilere som skulle sitte bak en skjerm og svare på spørsmål stilt av deltagerne. Deltageren skulle på basis av de oppsamlede informasjoner velge en av de tre. Sammen skulle de reise på en ferietur, til for eksempel Syden, og siden komme tilbake til programmet og fortelle hvordan det hadde gått.

Dette ble starten på dagens reality program der “vanlige” mennesker lager underholdning ved sin egen deltagelse.

Nå er Reisesjekken en saga blott, og programlederen har sett reist til Syden. Bjørn (Lillebror) Sande Larsen er ikke like kjent som låtskriver, men det er fordi han har skrevet for alle andre i alle år, skal vi få lære oss.

Lillebror pekar finger

“Ved å bo i Spania, kan jeg endelig sove siesta helt legitimt”

Han har mer enn 800 låter på samvittigheten, mange kjente musikalske godbiter der han har stått for både tekst og musikk.

-Jeg har gjort mye for Dansebandmiljøet, men også mye Country og Pop, ja til den grad at jeg har kunnet leve av mine royalties de siste ti årene, sier Nordens Elton John og gliser fra øre til øre.

Og som om det ikke skulle være nok kryper det fram at i tillegg til å sove spansk siesta jobber han sammen med Bjørn W.W. Jørgensen som co-produsent for å dra fram gamle, gode familiesanger fra den ekte gamle ”Skolens sangbok” av Mats Berg,  som de lager musikalsk konfekt av. Godsakene skal forhåpentligvis serveres oss i julestria, og gi oss et alternativ til årets julepresang.

Til jul skal Lillebror også være klar med to CD-er med voksen akustisk musikk, inspirert av kanarisk kultur. Så det så!

Apropos jula. Lillebror påstår han er over sensitiv, og griner for et godt ord. Men det er på godt og ondt, da fallhøyden for å bli såra ikke er så veldig høy. Derfor er det viktig for ham at alle skal være med. Ingen skal sitte alene på julaften, alle skal inviteres med, men med en følelse av at de ikke er til besvær.

-Nytteverdien er noe av det verste du kan ta bort fra folk, vi behøver å føle oss behøvde, få bekreftelse og en visshet om at vår tilstedeværelse bidrar til felleskapet, sier han og virker oppriktig.

Lillebror er lei rampelyset, for ikke å snakke om turnèlivet. Han levde på en sky i stadig driv under store deler av 80- og 90-tallet. Han melket markedet og skummet fløten da tilbudstrømmen ikke var til å stoppe. I kjølevannet av populariteten gikk han inn i driften av flere populære utesteder i Oslo. Det tok av! Folk brukte masse penger på utelivet og Lillebror jobbet bokstavelig talt dag og natt. Før den glorifiserte boblen sprakk i det økonomiske markedet i Norge, og folk våknet opp til en bakrus som gjorde vondt, var Lillebror involvert i seks utesteder!!!

Som pianist ble han også sliten. Nattarbeidet tok ut sin rett, mens tangentene hadde tært på fingre og ledd. The Show must go on, selv om smertene rir kroppen, det ble derfor flere opptrender på tross av sykdom og ved hjelp av morfinsprøyter og medikamenter. Alt dette er et liv han føler seg ferdig med.

Gran Canaria lindrer smerter og myker opp ledd, slik er det bare, konstaterer Lillebror. Nå senker han skuldrene og i samme takt kommer arbeidslyst og kreativitet tilbake.

Pianobar er det Lillebror indentifiseres mest med. Tidligere var pianomusikken på barer og restauranter forbundet med rolig taffelmusikk, og en anonym, smokingkledd fyr lengst inne i lokalet som man ikke ser, bare hører, forklarer han.

Selv mener han å ha åpnet en helt ny verden. Pianomannen ble et midtpunkt i seg selv. Han sang drikkeviser, kjente låter der folk sang med på refrenget og krydret det hele med en herlig, selvironisk humor. Begrepet “Party Pianist” var født.

Lillebror liker selv å slentre innom en god pianobar om han vil la seg underholde. Problemet er ofte at musikken stilner, og han blir bedt om å overta. I pianobaren Jukebox i Pata la Vaca har han latt seg overtale, og setter seg gjerne ved piano. Da blir det fort et allsangs konsept. Nå er han også i ferd med å la seg lokke til et større konsept kalt “Allsang på grensen” i regi av restaurant Plaza del Sol. Men presiserer likevel at hans privilegium i dag er at han selv kan velge hvor og når han vil opptre.

Lillebror som har funnet seg vel tilrette på Gran Canaria er positivt overrasket over det kryllende artistlivet som finnes her nede. Mange kjente og etablerte musikere har funnet sitt paradis på sørsiden av øya, og kan blant plamer og sand finne inspirasjon og ro til å produserer musikk og poesi. Det eksisterer en masse kreativitet i visse miljøer her nede som  vi burde sette i system, insisterer han ivrig.

Lillebror i soffan

        -Jeg ønsker meg rett og slett et samfunn der alle kunstnersjeler som har strandet på øya eller befinner seg her på gjennomreise, kunne treffes til kulturell utveksling og inspirasjon. Vi artister lider alle av et snev egoisme og narsisisme som gjerne fører oss sammen i vår “utenforhet”, men sammen er vi sterke og kan skape visjoner i form av show og konserter, som vi kan gir tilbake til den øya vi alle trives så god på!

At noen synes det er litt “harry” å reise til et masseturist destinasjon der man treffer likesinnede og andre landsmenn, tar Lillebror med knusende ro;

        – 90% av den norske befolkningen er “Harry”, jo før vi erkjenner det jo bedre! Vi liker veikroer, svenskehandel, danseband, grilldresser, camping og kortspill. De gjenstående 10% er såkalt “skap Harry”!! Og de som faller utenfor begrepet ”Harry”, har helt sikkert drevet med noe “harry”, ellers så hadde de ikke vært der de er, flirer Lillebror og tar seg selv sånn passe høytidelig.

Bjørn (Lillebror) Larsen er tilbake der han begynte i sin karriere, nemlig i Syden. Som ung entertainer jobbet han 10 sesonger som programvert for Sunwing. Nå skal han snart fylle et halvt hundre år. Han og samboeren gjennom 10 år har valgt å gå hver til sitt, huset er solgt, adressen er byttet og et nytt kapittel er påbegynt.  Selv om han beskriver seg selv som Norges mest sosiale menneske, har han funnet ut at han samtidig er flink til å være alene.

        -I fjor gikk pappa bort. Han hadde masse drømmer som han ikke rakk å følge. Det har gitt meg en tankevekker, sier han.

        -Nå gleder han seg til at mamma og resten av den musikalske og “smågale” familien hans kommer nedover og feirer julen og fødselsdagen hans sammen.

        – Vi er en utrolig familie fylt av toner og humør, og de har sikkert masse overraskelser i bagasjen, sier han mens det glimter forventingsfult til i øyet.