Moya

Vi begynner vår rute 25 kilometer nordover fra Las Palmas, der Moya utgjør 4,22 km av kyststripen med stranden ”La Caleta” og naturbassengene ”Piscinas Naturales del Charco de San Lorenzo”.  Men det mest pittoreske Moya har å by på langs kysten er ”El Roque” som er naturens egen skulptur reist på en saltstein.

Tidigare publisert 2014

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Juana

Du er fortsatt i samme gaten, Calle Magistral Marrero når du setter deg ned hos Juana som driver den mest attraktive baren i by`n. Her har det tidligere vært en butikk som rommet det meste. Stemningen sitter i veggene, resten bidrar damen bak disken med! Bestill gjerne et lite glass lokalvin og et en ostebit fra trakten….

Fra kysten tar vi oss inn i selve ”bykjernen”, hvilket betyr en bratt stigning inn mot midten av øya. Her finner vi hjemmet til den kjente, kanariske poeten Tomàs Morales, født 1884 som er omgjort til museum. Pass på å smake på noen ferske bakervarer underveis, typiske for Moya. (bizcochos, suspiros, bollos, truchas, etc.) Spiser du lunsj så bestill for all del Mousse Bizcocho de Moya til dessert!

Vi stopper også på ”el Mirador”, utsiktsposten bak kirken som gir oss en magnifikk panorama utsikt over nordøst siden av Gran Canaria. Pass på å ta en nærmere titt på kirken ”Iglesia de Nuestra Sra. de Candelaria”. 

Glas rött med ost
kirken

På samme gate ligger også kirken Iglesia de Nuestra Sra. de Candelaria bygget i 1955. Initiativtakeren var presten Don Nicolás Rodríguez Quintana som lever videre i folks bevissthet i form av en byste utenfor kirken. Bak kirken har du en fantastisk utsiktspost.

Initiativtakeren til bygging av kirke var presten Don Nicolás Rodriguez Quintana og arkitekten var Don Fernando Delgado de Leòn. Den 19 mars 1944 ble den første byggesteinen lagt, og den 6 oktober 1957 ble kirken innviet. Blant inventaret i kirken finner man kunst av høy historisk verdi som ”Virgin de Candelaria” fra slutten av de 15 århundre eller San Judas Tadeo, et verk gjort av Josè Judas Lujàn Pérez. Skulpturen ble ferdigstilt i 1803. Stilarten på den lille kirken er eklektisk. Pass på å ta en nærmere titt på kirken ”Iglesia de Nuestra Sra. de Candelaria”. Initiativtakeren til bygging av kirke var presten Don Nicolás Rodriguez Quintana og arkitekten var Don Fernando Delgado de Leòn. Den 19 mars 1944 ble den første byggesteinen lagt, og den 6 oktober 1957 ble kirken innviet. Blant inventaret i kirken finner man kunst av høy historisk verdi som ”Virgin de Candelaria” fra slutten av de 15 århundre eller San Judas Tadeo, et verk gjort av Josè Judas Lujàn Pérez. Skulpturen ble ferdigstilt i 1803. Stilarten på den lille kirken er eklektisk.

Fortsetter vi nedover gaten kommer vi til calle Padre Juanito, der vi kommer til kunst- og kulturhuset der man i løpet av året kan se ulike utstillinger, delta på konferanser, foredrag og diskusjoner.

Nærmer vi oss bydelen Trujillo kommer vi nære aquaducten som er blant de mest interessante på øya med sine 204 meter konstruksjon over 19 søyler, eller også Yacimiento Arqueologico de la Monaneta som befinner seg få meter fra aquaducten. Før du forflytter deg fra byens kjerne bør du passe på å ta et par typiske tapas sammen med et glass lokalprodusert vin.

Fjellbyen der den kjente poeten Tomás Morales ble født. Han utdannet seg som lege og praktiserte yrket på Gran Canaria før han døde bare 32 år gammel. Nå finner du hjemmet hans omgjort til museeum og en byste av ham utenfor det vakre kommunehuset

Byst
Rött hus med kanarisk balkong

På vår rute fortsetter vi på en vei som slynger seg langs Moyas dalgang til naturreservatet Los Tilos som befinner seg 2 kilometer bort. I dette området finner vi den største konsentrasjonen av laurbær skol (Laurisilva) på hele Gran Canaria som kommer fra den opprinnelige «Selva de Doramas» (Doramas jungelen) fantes på hele nordsiden av øya for 500 år siden. Den mest fremtredende av alle arter er «Til» som gav sitt navn til dette naturreservatet . Det mest karakteristiske ved denne arten er høyden, den kan bli opp til 20 og 30 meter. (se Dag & Natts blomsterguide denne måneden).

Etter å forlate laurbærskogen fortsetter vi vår rute til «Fontanales», der vi helt klart må smake på den lokale osten blant annet.

Det sies at den verdensberømte tenoren Alfredo Kraus (som har gitt sitt navn til musikk auditoriet i Las Palmas) tilbrakte sin bryllupsreise i Moya. Det samme skal også maleren Mirò Mainou og den tidligere presidenten for øyrådet (Cablido) og poeten Pedro Lezcano ha gjort.

Läs om Los Tilos 

FIESTAS:

  • I februar feirer man Nuestra Senora Candelaria, som er Moyas skytshelgen.
  • I juni holder man byfest til ære for San Antonio de Padua på den lørdagen som faller nærmest den 13.
  • Den 24 august er det byfest i Fontanales, og i oktober feirer kommunen helgenet San Judas Tadeo.

Hvordan finne frem?

  • Fra Las Palmas kjører man GC-2 nordover. På høyde med El Pagador kjører man videre på GC-75.
  • Fra Las Palmas går buss nr. 116 og 117.
Bizcocho og  Suspiros

En annen typisk sak du må få med deg fra Moya er deres tørre, søte fristelser. Bizcocho de Moya og  Suspiros kan du kjøpe med deg i poser, eller nyte til en kopp kaffe mens du tar en pust i bakken. Fabrikken ligger 3 km fra bybildet og kan også være verdt et besøk.

Midt i bybildet ligger turistinformasjonen, der en ivrig Tato Garcia Armas ([email protected]) gladlig forklarer og deler ut brosjyrer. Han synes definitivt at vi bør bruke tid i det vakre naturreservatet. Moya og omegn skal uforskes med vandringsstøvler og ryggsekk mener han.

I gaten Paseo Doramas 25 ligger butikken Tasca La Trastienda der du kan kjøpe med deg lokal ost og lokale viner.  Den mest kjente osten er Queso de Flor som er vegetarisk smaksatt av kaktusen Cynara cardunculus. Åpningstider er: Torsdag til søndag kl 11-15 og 19-23. Det finnes også mulighet for å besøke lokale ysterier.

Moya stad

Naturreservatet Los Tilos