Ron Arehucas

Tidigare publicerad 2014

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Romtunna
Romflaskor

En god rom skal drikkes bar enten den er hvit eller brun. De fleste drikker rom blandet med noe annet. De færreste tenker på rom som et edelt brennvinsprodukt på lik linje med en god armagnac, whiskey eller cognac. Rom er et brennevin laget av biprodukter fra sukkerproduksjon, som melasse (rårørsukker) og sukkerørsaft, som er gjæret og destillert. Destillatet, en klar væske, blir lagret på eikefat.

Fabrikens skorsten

Ron Arehucas er et navn man drar kjensel på fra lange netter og fulle barer, i alle fall her på øya. Gran Canarias stolthet finnes nemlig på flaske, og er en rom laget på sukkerrør. Selvfølgelig kommer oppskriften fra Cuba, romens vugge, men Ron Arehucas fabrikken har funnets med i den kanariske kulturen siden 1884, og ligger naturlig nok i ARUCAS på nordsiden av Gran Canaria.

Ungdommen blander den med Coca Cola og kaller den for “cubata”, mens det er som å banne i kjerka. Populært er det også å ta seg en “chupito” med ron miel, som er en likør der honning og rom blandes i en søt forening. Nåvel, for deg som ønsker å gå den flytende kulturen nærmere i sømmene, så anbefales et besøk på fabrikken som gjerne avsluttes i prøvsmaking.

”La Fabrica” som rom fabrikken kalles i Arucas åpnet sine dører for første gang den 9 august 1884 og het dengang ”La Fabrica de San Pedro”. Et lite firma som produserte en beskjeden mengde rom og likører. Likevel la den grunnlaget for dagens rom fabrikk, som de selv påstår er størst i Europa, nettopp på fremstilling av rom. Med sin lette, men bra definerte aroma, regnes den som en balansert rom som faller de fleste i smak.

Ron Arehucas finns i dag i mange varianter, lys, mørk, med honning og i edlere og lagrede varianter. For å bemøte et ungt klientell har man også valgt å lage shots med caramell smak.

Fabrikken kan besøkes:

mandag til fredag: 09.00-14.00 (fra oktober til juni)  mandag til fredag 09.00-13.00 (fra juli til sept.)

Stengt lørdager, søndager og helligdager.

Sockerrör

FAKTA

Rom fremstilles først og fremst der det dyrkes sukkerrør, på de vestindiske øyer og på fastlandet rundt det karibiske hav.

Opprinnelig ble rom fremstill av biprodukter fra sukkerproduksjonen.  Selv om dette også gjøres i dag, fremstilles rom nå i hovedsak fra saften i sukkerrørene.  Råvaren gjæres, og det dannes en svakt alkoholholdig veske som siden destilleres.  Både tradisjonelle pot still- og kolonneapparater brukes, og svært mange romtyper er laget som blandinger mellom kraftige og mer nøytrale brenneviner.

Hvit rom destilleres hovedsakelig i kolonneapparater, og er en forholdsvis nøytral og lett romtype, klar av farge.  Hvit rom kan selges ulagret, eller den kan lagres på eikefat i mange år og utvikler da en gyllen farge og tar opp aromastoffer frafatlagringen.

Brun rom destilleres alltid i pot still-apparater og lagres deretter på eikefatfra 6-12 måneder opp til 15-20 år for de eldste variantene.

Kilde:Arcus