Kanarisk Flagga

21

opplevelser

gjennom å besøke de ulike byene og kommunene på Gran Canaria

Gran Canaria kalles ofte et kontinent i miniatyr. Den lille øya midt ute i Atlanterhavet har et utrolig mangfold og ulike klimasoner. Det betyr med andre ord at frodighet, fruktbarhet og klima deler øya i fire ulike områder, og bare med noen få kilometers avstand opplever du en reise som tar deg fra den ene ytterligheten til den andre.

På sørsiden er det solsikkert, og sjelden nedbør. Her forbeholder den grønne frodigheten seg til hager og parker som får kunstig bevanning. Maspalomas ørkenen er et kjent landemerke der de golde sanddynene drar sterke parareller til det nærliggende kontinentet Afrika. Midt på øya troner det seg opp utrolige fjellformasjoner som byr på utfordringer selv for vante turgåere. Mens turistene slikker solen i Maspalomas der termometeret viser rundt 30 grader, kan man samtidig finne snø her oppe på toppene om vinteren.

Nordsiden byr på et mye grønnere og vakrere landskap, en sjelden flora og fauna med alt hva det innebærer av mer ustabilt vær og kjøligere tempraturer. På kun en viss del av øya vokster det kaffeplanter, men på en annen gir oliventrærne store avkastninger og lokal og økologisk olivenolje. I Tirajana får man vindruer til å trives i et relativt tørrt klima og kan derfor skilte med egne viner, både røde og hvite. Mens bekkene klukker og markblomstene pryder på visse steder, har man på andre ikke sett en sky på himmelen på flere måneder.

Gran Canaria har i alt 21 kommuner det er verdt å besøke, samtlige med sine egenarter og mangfold. God tur!

Blått hus i Agaete

AGAETE

Oppe langs nordkysten av Gran Canaria, i enden av Barranco de Agaete, der bananer, mangoer, papaya, appelsiner, sitroner og ikke minst kaffeplanter vokser langs bratte skråninger, ligger den lille byen Agaete, med sine smale gater og hvite hus, omgitt av frodig vegetasjon. Mange kunstnere og kunstelskere bosatte seg her, noe som også forklarer hvorfor byen har så mange kunstgallerier. Gran Canarias store kunstner sønn Pepe Damaso er født her. Til tross for at byen er gammel – den feiret 500-årsdag i 1981 – er det få historiske severdigheter her. Unntakene er kirken Iglesia de la Concepción ble bygget på slutten av 1800-tallet, og ligger på torget Plaza de la Constitución, samt den botaniske hagen Huerto de las Flores, med mange kanariske plantearter og subtropisk flora.

Puerto de las Nieves i Agaete, er et perfekt stopp for en utflukt med bil på nordsiden av Gran Canaria. Herfra går Fred Olsen båten over til Tenerife.  Langs strandpromenaden finns det mange barer og restauranter der man kan nyte den lokale kanariske gastronomien der fisk er det mest fremtredende. Man kan også passe på å ta seg et bad ved den rolige stranden nede ved havnen.

FIRGAS

Gata Firgas

Firgas, en liten by som er berømt for sin produksjon av sprudlende mineralvann, som blir tappet fra en kilde i Barranco de las Madres, rundt 4 km borte. Med en produksjon på over 200 000 flasker om dagen, er dette smakfulle vannet veldig populært over hele øygruppa. Denne hyggelige, lille byen, som feiret 500års-jubileet sitt i 1988, inneholder også Paseos de Canaria og de Gran Canaria, der en menneskeskapt foss renner 30 meter nedover grunne trinn i midten av fotgjengeroverganger som ble lagt i 1995. På ryggen av benker ved veggen av tilgrensende hus ser du nydelige, malte landskap og historiske symboler til de sju Kanariøyene. Følg denne atspredende promenaden for å komme til Firgas’ Casa de la Cultura og en tilgrensende plass som inneholder både rådhuset og Iglesia San Roque der unge og gamle møtes på alle tidspunkt av dagen.

Kyrka Arucas

ARUCAS

Arucas er hovedbyen nord på Gran Canaria, adskilt fra hovedstaden av ravinen Barranco de Tenoya. Arucas er en kommune på øya Gran Canaria, Kanariøyene med et areal på 33,0 km². Befolkningen ligger på rundt 34 000 innbyggere. De viktigste næringsveiene er landbruk, småindustri og turisme. Dominert av den digre neogotiske sognekirken San Juan Bautista har Arucas noen interessante historiske bygninger, som for det meste representerer den arkitektoniske stilen til det 19. århundre. Det er også flere andre interessante historiske bygninger i byen, de fleste er bygget i 1800-talls-stil.

Kyrka Galdar

GALDAR

Gáldar er en by og en kommune nord på øya Gran Canaria i Las Palmas på Kanariøyene. Dens befolkning er 24 227, og området er 61,59 km². Byen Gáldar ligger ved foten av fjellene, 2 km fra kysten og 21 km vest for Las Palmas. Motorveien GC-2 passerer sør for byen. Kommunen omfatter bosetningene Puerto de Sardina, San Isidro, Los Quintanas, Barrial og Marmolejos.

Gáldar er veldig stolt av arven sin, noe som bevitnes av Guanchenavnene på mange av byens gater. Denne nordlige byen var også øyas hovedstad før Las Palmas de Gran Canaria. I dag er Gáldar en halvstor og travel by som brer seg ut ved foten av vulkanen Pico de Gáldar. Den har et idyllisk torg, Plaza de Santiago, med den neoklassiske Iglesia de Santiago de los Caballeros og ligger foran den tidligere beliggenheten til et kongelig hoff og et lite, spansk fort. Byggingen av denne digre kirken med tre skip startet i 1778 men var ikke fullført før på midten av det 19. århundre. Bemerkelsesverdige detaljer inkluderer en grønn døpefont fra det 16. århundre og statuene av Kristus og Jomfru Maria, begge arbeider av José Luján Pérez.

Kyrka Ingenio

INGENIO

Beliggende mellom ravinen Barranco de Aguatona i nord Barranco de Guayedeque i sør, finner du en av de eldste byene på øya Ingenio. I dag hovedsakelig et landbruksområde med tomater som hovedavling, var denne lille byen et velstående sukkerraffinerisenter i det 16.århundre, bevitnet av restene av en gammel sukkerrørpresse på østsiden, hvorfra byen også har fått navnet sitt (Ingenio betyr sukkermølle). Det denne byen er mest kjent for i dag er broderiene og Museo de Piedra y Artesanía (stein- og håndverksmuseum) som huser keramikk, kurvfletting og landbruksutstyr, i tillegg til en samling av steiner og mineraler. Det er også en broderiskole der, hvor besøkende kan se hvordan de fine broderiarbeidene blir laget.

Artenara utsiktspunkt

ARTENARA

På vestkysten av Gran Canaria ligger Artenara, et relativt ukjent sted for mange av de som besøker ferieøya hvert eneste år. Denne landsbyen ligger oppe i fjellet nesten 1.300 meter over havet, og kan skilte med en spektakulær naturopplevelse, helt annerledes enn hva du kan se på sørsiden, hvor det meste er sand, stein og liten vegetasjon. Mange kanariske familier reiser hit i helgene, hvor de griller og koser seg på en av de ferdiglagde grillplassene som finnes i området ved og rundt Artenara. Klamrende til fjellsiden, er denne underlige landsbyen uten tvil den mest spektakulære på øya, med mange av husene bygd inni de solide steinhulene som stammer fra forhistorisk tid. Selv om noen av dem, med sine malte fasader – likner nesten på vanlige hus, og de fleste av dem er utstyrt med alle moderne bekvemmeligheter. Du bør ikke gå glipp av hulekirken La Ermita de la Cuevita, som huser statuen av Virgen de la Cuevita, som blir feiret fra den 15.august med en stor fiesta. Hvis det ikke var for klokken over inngangen, ville du ha problemer med å gjenkjenne den som en kirke. Den mer konvensjonelle kirken i landsbyen er Iglesia de San Matías.

Mogan Hamn

MOGÁN

Mogán er en gammel fiskerlandsby som i motsetning til mange andre steder på øya, er bygget rundt turisme. Her kan du fortsatt oppleve den genuine, kanariske hverdagen. Tidlig på morgenen vil man for eksempel se fiskebåtene legge til kai med nattens fangst, fangst som du senere på dagen og kvelden kan nyte godt av i en av landsbyens restauranter. Mange innbyggere bor i hus bygget rett på fjellsiden. En tur opp de bratte fjellsidene kjennes godt i beina, men vel oppe på toppen får du belønningen – en fantastisk utsikt over hele landsbyen, stranden, fjellene og havet.

Katedralen Las Palmas

LAS PALMAS

Las Palmas har rundt 380 000 innbyggere, og er en ekte kanarisk storby med en flott tre kilometer lang strand – Playa de las Canteras – midt i byen. Her får du en perfekt blanding av sol, bad og storbyferie. I gamlebyen i Las Palmas finnes mange historiske bygninger og flere museer. Museo Canario har Kanariøyenes største samling gjenstander knyttet til urbefolkningens historie og kultur helt tilbake til før byen ble grunnlagt. Byfestivalen Fiestas de san Juan i slutten av juni måned hvert år er til minne om byens grunnleggelse. Karnevalet i februar og filmfestivalen er også begivenheter som pleier samle mye folk.

Kyrka Moya

MOYA

En smal vei som slynger seg gjennom vulkanske daler leder til den søvnige, lille byen Moya, verdt et besøk på grunn av den imponerende neoromanske kirken som ble fullført i 1957, og også fordi byen er fødestedet til en av Spanias mest fremtredende, moderne poeter, Tomás Morales. Med beliggenhet på kanten av ravinen Barranco de Moya, kan denne imponerende sognekirken skryte av to tårn og innvendig finnes noen interessante skulpturer, inkludert en sedertreskulptur fra 1500-tallet som viser Virgen de la Candelaria som denne kirken er viet til

St Maria Del Guia

SANTA MARÍA DE GUIA

Kommunen Santa María de Guía tilbyr flere muligheter for fritid og turer for turister som er interessert i vakre naturområder. En reise gjennom gatene i Santa María de Guía vil avsløre vakre bygninger. Den gamle byen ble erklært et nasjonalt historisk-kunstnerisk monument i 1982. La Casa de Los Quintana er et annet eksempel på arkitekturen i byen, som ligger i Plaza Mayor de Guía, dets konstruksjon er fra det syttende århundre.

Kamelstaty

AGÜIMES

Agüimes er en kommune på øya Gran Canaria, Kanariøyene med et areal på 79,2 km². Befolkningen ligger på rundt 25 000 innbyggere. De viktigste næringsveiene er landbruk, småindustri og turisme. Kommunen har tre større steder: Cruze de Arinaga, som ligger ved motorveien til Las Palmas, Playa de Arinaga, som ligger ved havet og Agüimes, som er kommunesenteret og ligger noen kilometer opp mot fjellet. Byen Agüimes er adskilt fra Ingenio av ravinen Barranco de Guayedeque. Denne lille, men veldig tiltrekkende byen har et pittoresk, velbevart gammelt sentrum med smale middelaldergater og vakre terrakottafargede hus, dominert av de to store tårnene til Parroquia de San Sebastián som befinner seg på Plaza del Rosario. Denne treskips-basilikaen, som ble utnevnt til et kulturhistorisk monument, er et av de beste eksemplene på Kanariøyenes neoklassiske arkitektur. Med en stor kuppel med et orientalsk preg, huser den noen statuer av helgener, arbeider av José Luján Pérez.

Aguimes

Aguimes

Artenara

Artenara

Ingenio

Ingenio

Santa Maria del Guia

Santa Maria del Guia

Moya

Moya

Las Palmas de Gran Canria

Las Palmas de Gran Canria

Puerto de Mogan

Puerto de Mogan

Arucas

Arucas

Galdar

Galdar

Firgas

Firgas

Tejeda

TEJEDA

Landsbyen Tejeda på Gran Canaria er den nest minste på øya. Den er hjemmet til nærliggende Cruz de Tejeda  (Tejeda-korset), et dystert utskåret steinkors i et fjellpass 1580 meter over havet, som markerer det geografiske sentrum av Gran Canaria. På denne populære turistattraksjonen finner du travle restauranter og barer, butikker som selger suvenirer og andre lokale spesialiteter, inkludert super honning, og en mann som tilbyr eselturer for barn. Dette er et fint sted å lene seg tilbake, slappe av og nyte en kopp kaffe. Hvis du søker fred, så bør du unngå dette stedet i helgene, ettersom det også er et favorittutfluktssted for de lokale. De høye toppene tiltrekker seg naturligvis seriøse turgåere og klatrere, men dette området tilbyr også relativt korte og enkle turstier for å friste de mindre energiske til en behagelig spasertur i dette blendende vakre landskapet. Mens noen av disse turstiene er nye, er de fleste av dem Caminos Reales (kongelige stier), gamle stier som ble brukt av Guanchene – de første kjente innbyggerne på Kanariøyene – for å komme seg rundt i sentrum av øya

energiske til en behagelig spasertur i dette blendende vakre landskapet. Mens noen av disse turstiene er nye, er de fleste av dem Caminos Reales (kongelige stier), gamle stier som ble brukt av Guanchene – de første kjente innbyggerne på Kanariøyene – for å komme seg rundt i sentrum av øya

Santa Lucia

SANTA LUCIA

Den lille landsbyen Santa Lucía de Tirajana vil sjarmere deg med sine hvite hus og en overflod av palmetrær. Byen ligger på det øverste nivået av den fruktbare palmedalen Santa Lucía de Tirajana. Gjennom det 19. århundre var befolkningen i denne landsbyen veldig liten og spredt, slik at innenfor denne kommunen finner du også landsbyen Sardina og kystbyene Doctoral og Vecindario. Etter at tomatdyrking ble introdusert i kystområdene i denne kommunen, og også med påvirkning fra veksten innen turistindustrien på 60-tallet, vokste innbyggertallet fort. Mange folk som jobbet på de sørlige turiststedene foretrakk å bosette seg i denne regionen, ettersom eiendomsprisene var mye billigere.

San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA

San Bartolomé de Tirajana er sammen med Mogan kommune den største og sydligste turistkommunen. Her ligger Playa del Inglés, Maspalomas og San Agustín. Kommunens areal er på 333,1 km² med en befolkning på 54 932 (2015). Kommuneadministrasjonen holdt i gamle dager til  i den lille fjellbyen Tunte, som ligger 23 km fra kysten, opp i fjellet. Der avholdes det fortsatt visse møter i plenum og innsettelser av nye kommunestyrer med dertil serimonielle begivenheter. Men hovedadministrasjonen holder i dag til i Maspalomas og San Fernando der innbyggerne har en enklere adgang til de offentlige kontorene som skal betjene dem. Det var i San Agustin som turismen oppstod for drøye 50 år siden, da svenske pionerer kjøpte mark av den såkalte tomatgreven El Conde de la Vega og begynte å bygge ferieleiligheter. Det første charterflyet som ankom Gran Canaria fra Sverige og het Transair. Kommunen dominerer turismen på Gran Canaria, og ca. 50% av øyas turistsenger (hotell og leilighetshotell) ligger i kommunen. Dette skyldes det jevne og behagelige klimaet, med milde vintre og somre uten for sterk hete. Mange skandinaver har valgt å bosette seg i kommunen.

Hamn San NIcolás

SAN NICOLÁS DE TOLENTINO

Den kronglete veien som fører deg gjennom en frodig dal, på kryss og tvers med raviner, til den lille byen San Nicolás de Tolentino gjør en dette til en spennende kjøretur! Den første ravine du passerer er Barranco de Veneguera, en dal, som i 2003 – etter år med protester fra miljøvernere som endelig forhindret dalen blir utviklet til en turistsone – ble integrert i naturreservatet Parque Rural del Roque Nublo. Litt lenger du kommer over naturfenomenet La Fuente de los Azulejos – oppkalt etter de blå flisene som ofte pryder portugisiske hus. Det er der oksidasjon har gjort steinene blågrønne, et fantastisk og uvanlig syn å se. San Nicolás de Tolentino, offisielt kjent som La Aldea de San Nicolás de Tolentino, representerer landbruketsentrumet i regionen.

Teror på Gran Canaria, en sjarmerende liten by med noen av de beste eksemplene på kolonistilarkitektur, har livet alltid vært dominert av Basílica de Nuestra Señora del Pino.

spaserer du langs en gammel avedukt

TELDE

Telde på Gran Canaria er den nest største byen på øya, og ligger 13 km sør for Las Palmas. Det er en attraktiv, gammel by og den historiske kjernen er sentrert rundt det attraktive Plaza de San Juan, skygget av store, gamle trær og omgitt av vakre hus i kolonistil, malt i grønt og hvitt, med detaljutskårne balkonger. Det som dominerer dette torget er det store Basílica de San Juan Bautista, der høydepunktene er et strålende flamsk altermaleri som viser seks scener fra livet til jomfru Maria og en statue av Kristus laget av maiskolber av meksikanske indianere

Teror

TEROR

Kirken ble bygd i det 18. århundre og er viet til Gran Canarias skytshelgen. Hovedtrekkene i trippelskipsinteriøret i Basílica er det store barokkalteret med overdådige treskulpturer av Jomfruen, omgitt av gaver og symboler, mange religiøse statuer av José Luján Pérez og fem av de viktigste rokokkomaleriene på øya. Legenden sier at i 1481 viste jomfru Maria seg for noen gjetere i toppen av et furutre, og deretter spilte Nuestra Señora del Pino (Jomfru Maria av pinjen) en viktig rolle i historien og hverdagslivet til folk på Gran Canaria. Da pave Pius XII utropte henne til øyas skytshelgen i 1914 ble byen Teror, med kirken sin, den religiøse hovedstaden på øya. Den 8.september hvert år feires Fiesta de la Virgen del Pino (Festen for Jomfru Maria av pinjen), og pilegrimer fra hele øya kommer til Teror for å vise respekt til skytshelgenen. Denne festen er ikke bare den største begivenheten i regionen – den er også den viktigste religiøse festivalen på hele øya og feiringen pågår vanligvis i en hel uke.

SANTA BRíGIDA

Gata i Santa Brigida

SANTA BRíGIDA

Historien om Santa Brígida gjenspeiles fortsatt i sitt naturlige miljø, som er en svært attraktiv tur for alle besøkende til byen. Cueva de Los Frailes som ligger ved siden av Causeway bro, gravd ned i vulkanen. Det er et reservoar dannet av 37 naturlige grotter og ble oppdaget i 1933. Hvis du går gjennom sentrum av landsbyen er det lett å se kirken Santa Brigida. Santa Brigida tilbyr et landskap med en ekstraordinær skjønnhet, blant annet Drago de Barranco Alonso som ligger i området med samme navn.

Kyrka Valleseco

VALLESECO

Valleseco er en kanarisk kommune i provinsen Las Palmas. Den ligger på nordsiden av øya Gran Canaria ovenfor byen Teror. Den består av to hoved raviner, Barranco de la Virgen og Barranco de Madrelagua og tørrere sentrale dalen, som får sin misvisende navn. Valleseco er en av de våteste stedene på øya viser en frodig vegetasjon som fremhever fayalbrezal og furuskog. Innenfor sine monumenter er kirken San Vicente Ferrer. På den annen side finner vi friområde av La Laguna en av sine mest verdifulle naturområder. Det interessante med navnet på denne byen, “Valleseco” – som bokstavelig betyr “tørr dal” – er at dette området har mer regn per år enn noe annet område på øya.

Valsequillo

VALSEQUILLO

Valsequillo Gran Canaria er en kanarisk kommune øya på Gran Canaria. Den ligger i den sentrale-østlige delen av øya, og er ca 28 km fra øyas hovedstad (Las Palmas). Festen for mandelblomstringen er en av de viktigste i Valsequillo. Fra Mirador del Helechal, kan du nyte et utmerket utsiktspunkt med super utsikt over de bratte klippene og slettene med jordbærplanter og blomster. Dette området er også kjent for sin gastronomi, særlig for sine tradisjonelle ostespesialiteter, viner, jordbær, mandler og andre landbruksprodukter, og alt kan kjøpes på det berømte søndagsmarkedet..

Marknad San Mateo

SAN MATEO

La Vega de San Mateo (eller rett og slett San Mateo) er en spansk kommune med tilhørighet til øya Gran Canaria (Kanariøyene). La Vega de San Mateo ligger på en bred og fruktbar landbruksslette på øya Gran Canaria, 22 kilometer sørvest for øyas hovedstad. Berømt for sine store krøtter og landbruksmarkeder som holdes hver helg, har det nærmest blitt en tradisjon for mange innbyggere i Las Palmas å gjøre sine ukentlige innkjøp av fersk frukt,

grønnsaker og urter, i tillegg til ost og andre lokale spesialiteter på disse markedene. Verdt å besøke i sentrum av San Mateo er byens hovedattraksjon, Museo Etnológico La Cantonera, der et 300 år gammelt gårdshus har blitt forvandlet til et museum, som dokumenterer hverdagen i det kanariske livet i fortiden.

Tejeda

Tejeda

Santa Lucia

Santa Lucia

San Bartolomé de Tirajana

San Bartolomé de Tirajana

San Nicolás de Tolentino

San Nicolás de Tolentino

Telde

Telde

Teror

Teror

Santa Brigida

Santa Brigida

Valleseco

Valleseco

Valsequillo

Valsequillo

San Mateo

San Mateo