Kanarisk Flagga

21

opplevelser

gjennom å besøke de ulike byene og kommunene på Gran Canaria

Gran Canaria kalles ofte et kontinent i miniatyr. Den lille øya midt ute i Atlanterhavet har et utrolig mangfold og ulike klimasoner. Det betyr med andre ord at frodighet, fruktbarhet og klima deler øya i fire ulike områder, og bare med noen få kilometers avstand opplever du en reise som tar deg fra den ene ytterligheten til den andre.

På sørsiden er det solsikkert, og sjelden nedbør. Her forbeholder den grønne frodigheten seg til hager og parker som får kunstig bevanning. Maspalomas ørkenen er et kjent landemerke der de golde sanddynene drar sterke parareller til det nærliggende kontinentet Afrika. Midt på øya troner det seg opp utrolige fjellformasjoner som byr på utfordringer selv for vante turgåere. Mens turistene slikker solen i Maspalomas der termometeret viser rundt 30 grader, kan man samtidig finne snø her oppe på toppene om vinteren.

Nordsiden byr på et mye grønnere og vakrere landskap, en sjelden flora og fauna med alt hva det innebærer av mer ustabilt vær og kjøligere tempraturer. På kun en viss del av øya vokster det kaffeplanter, men på en annen gir oliventrærne store avkastninger og lokal og økologisk olivenolje. I Tirajana får man vindruer til å trives i et relativt tørrt klima og kan derfor skilte med egne viner, både røde og hvite. Mens bekkene klukker og markblomstene pryder på visse steder, har man på andre ikke sett en sky på himmelen på flere måneder.

Gran Canaria har i alt 21 kommuner det er verdt å besøke, samtlige med sine egenarter og mangfold. God tur!

Del 1 av 2

Blått hus i Agaete

AGAETE

Oppe langs nordkysten av Gran Canaria, i enden av Barranco de Agaete, der bananer, mangoer, papaya, appelsiner, sitroner og ikke minst kaffeplanter vokser langs bratte skråninger, ligger den lille byen Agaete, med sine smale gater og hvite hus, omgitt av frodig vegetasjon. Mange kunstnere og kunstelskere bosatte seg her, noe som også forklarer hvorfor byen har så mange kunstgallerier. Gran Canarias store kunstner sønn Pepe Damaso er født her. Til tross for at byen er gammel – den feiret 500-årsdag i 1981 – er det få historiske severdigheter her. Unntakene er kirken Iglesia de la Concepción ble bygget på slutten av 1800-tallet, og ligger på torget Plaza de la Constitución, samt den botaniske hagen Huerto de las Flores, med mange kanariske plantearter og subtropisk flora.

Puerto de las Nieves i Agaete, er et perfekt stopp for en utflukt med bil på nordsiden av Gran Canaria. Herfra går Fred Olsen båten over til Tenerife.  Langs strandpromenaden finns det mange barer og restauranter der man kan nyte den lokale kanariske gastronomien der fisk er det mest fremtredende. Man kan også passe på å ta seg et bad ved den rolige stranden nede ved havnen.

FIRGAS

Gata Firgas

Firgas, en liten by som er berømt for sin produksjon av sprudlende mineralvann, som blir tappet fra en kilde i Barranco de las Madres, rundt 4 km borte. Med en produksjon på over 200 000 flasker om dagen, er dette smakfulle vannet veldig populært over hele øygruppa. Denne hyggelige, lille byen, som feiret 500års-jubileet sitt i 1988, inneholder også Paseos de Canaria og de Gran Canaria, der en menneskeskapt foss renner 30 meter nedover grunne trinn i midten av fotgjengeroverganger som ble lagt i 1995. På ryggen av benker ved veggen av tilgrensende hus ser du nydelige, malte landskap og historiske symboler til de sju Kanariøyene. Følg denne atspredende promenaden for å komme til Firgas’ Casa de la Cultura og en tilgrensende plass som inneholder både rådhuset og Iglesia San Roque der unge og gamle møtes på alle tidspunkt av dagen.

Kyrka Arucas

ARUCAS

Arucas er hovedbyen nord på Gran Canaria, adskilt fra hovedstaden av ravinen Barranco de Tenoya. Arucas er en kommune på øya Gran Canaria, Kanariøyene med et areal på 33,0 km². Befolkningen ligger på rundt 34 000 innbyggere. De viktigste næringsveiene er landbruk, småindustri og turisme. Dominert av den digre neogotiske sognekirken San Juan Bautista har Arucas noen interessante historiske bygninger, som for det meste representerer den arkitektoniske stilen til det 19. århundre. Det er også flere andre interessante historiske bygninger i byen, de fleste er bygget i 1800-talls-stil.

Kyrka Galdar

GALDAR

Gáldar er en by og en kommune nord på øya Gran Canaria i Las Palmas på Kanariøyene. Dens befolkning er 24 227, og området er 61,59 km². Byen Gáldar ligger ved foten av fjellene, 2 km fra kysten og 21 km vest for Las Palmas. Motorveien GC-2 passerer sør for byen. Kommunen omfatter bosetningene Puerto de Sardina, San Isidro, Los Quintanas, Barrial og Marmolejos.

Gáldar er veldig stolt av arven sin, noe som bevitnes av Guanchenavnene på mange av byens gater. Denne nordlige byen var også øyas hovedstad før Las Palmas de Gran Canaria. I dag er Gáldar en halvstor og travel by som brer seg ut ved foten av vulkanen Pico de Gáldar. Den har et idyllisk torg, Plaza de Santiago, med den neoklassiske Iglesia de Santiago de los Caballeros og ligger foran den tidligere beliggenheten til et kongelig hoff og et lite, spansk fort. Byggingen av denne digre kirken med tre skip startet i 1778 men var ikke fullført før på midten av det 19. århundre. Bemerkelsesverdige detaljer inkluderer en grønn døpefont fra det 16. århundre og statuene av Kristus og Jomfru Maria, begge arbeider av José Luján Pérez.

Kyrka Ingenio

INGENIO

Beliggende mellom ravinen Barranco de Aguatona i nord Barranco de Guayedeque i sør, finner du en av de eldste byene på øya Ingenio. I dag hovedsakelig et landbruksområde med tomater som hovedavling, var denne lille byen et velstående sukkerraffinerisenter i det 16.århundre, bevitnet av restene av en gammel sukkerrørpresse på østsiden, hvorfra byen også har fått navnet sitt (Ingenio betyr sukkermølle). Det denne byen er mest kjent for i dag er broderiene og Museo de Piedra y Artesanía (stein- og håndverksmuseum) som huser keramikk, kurvfletting og landbruksutstyr, i tillegg til en samling av steiner og mineraler. Det er også en broderiskole der, hvor besøkende kan se hvordan de fine broderiarbeidene blir laget.

Artenara utsiktspunkt

ARTENARA

På vestkysten av Gran Canaria ligger Artenara, et relativt ukjent sted for mange av de som besøker ferieøya hvert eneste år. Denne landsbyen ligger oppe i fjellet nesten 1.300 meter over havet, og kan skilte med en spektakulær naturopplevelse, helt annerledes enn hva du kan se på sørsiden, hvor det meste er sand, stein og liten vegetasjon. Mange kanariske familier reiser hit i helgene, hvor de griller og koser seg på en av de ferdiglagde grillplassene som finnes i området ved og rundt Artenara. Klamrende til fjellsiden, er denne underlige landsbyen uten tvil den mest spektakulære på øya, med mange av husene bygd inni de solide steinhulene som stammer fra forhistorisk tid. Selv om noen av dem, med sine malte fasader – likner nesten på vanlige hus, og de fleste av dem er utstyrt med alle moderne bekvemmeligheter. Du bør ikke gå glipp av hulekirken La Ermita de la Cuevita, som huser statuen av Virgen de la Cuevita, som blir feiret fra den 15.august med en stor fiesta. Hvis det ikke var for klokken over inngangen, ville du ha problemer med å gjenkjenne den som en kirke. Den mer konvensjonelle kirken i landsbyen er Iglesia de San Matías.

Mogan Hamn

MOGÁN

Mogán er en gammel fiskerlandsby som i motsetning til mange andre steder på øya, er bygget rundt turisme. Her kan du fortsatt oppleve den genuine, kanariske hverdagen. Tidlig på morgenen vil man for eksempel se fiskebåtene legge til kai med nattens fangst, fangst som du senere på dagen og kvelden kan nyte godt av i en av landsbyens restauranter. Mange innbyggere bor i hus bygget rett på fjellsiden. En tur opp de bratte fjellsidene kjennes godt i beina, men vel oppe på toppen får du belønningen – en fantastisk utsikt over hele landsbyen, stranden, fjellene og havet.

Katedralen Las Palmas

LAS PALMAS

Las Palmas har rundt 380 000 innbyggere, og er en ekte kanarisk storby med en flott tre kilometer lang strand – Playa de las Canteras – midt i byen. Her får du en perfekt blanding av sol, bad og storbyferie. I gamlebyen i Las Palmas finnes mange historiske bygninger og flere museer. Museo Canario har Kanariøyenes største samling gjenstander knyttet til urbefolkningens historie og kultur helt tilbake til før byen ble grunnlagt. Byfestivalen Fiestas de san Juan i slutten av juni måned hvert år er til minne om byens grunnleggelse. Karnevalet i februar og filmfestivalen er også begivenheter som pleier samle mye folk.

Kyrka Moya

MOYA

En smal vei som slynger seg gjennom vulkanske daler leder til den søvnige, lille byen Moya, verdt et besøk på grunn av den imponerende neoromanske kirken som ble fullført i 1957, og også fordi byen er fødestedet til en av Spanias mest fremtredende, moderne poeter, Tomás Morales. Med beliggenhet på kanten av ravinen Barranco de Moya, kan denne imponerende sognekirken skryte av to tårn og innvendig finnes noen interessante skulpturer, inkludert en sedertreskulptur fra 1500-tallet som viser Virgen de la Candelaria som denne kirken er viet til

St Maria Del Guia

SANTA MARÍA DE GUIA

Kommunen Santa María de Guía tilbyr flere muligheter for fritid og turer for turister som er interessert i vakre naturområder. En reise gjennom gatene i Santa María de Guía vil avsløre vakre bygninger. Den gamle byen ble erklært et nasjonalt historisk-kunstnerisk monument i 1982. La Casa de Los Quintana er et annet eksempel på arkitekturen i byen, som ligger i Plaza Mayor de Guía, dets konstruksjon er fra det syttende århundre.

Kamelstaty

AGÜIMES

Agüimes er en kommune på øya Gran Canaria, Kanariøyene med et areal på 79,2 km². Befolkningen ligger på rundt 25 000 innbyggere. De viktigste næringsveiene er landbruk, småindustri og turisme. Kommunen har tre større steder: Cruze de Arinaga, som ligger ved motorveien til Las Palmas, Playa de Arinaga, som ligger ved havet og Agüimes, som er kommunesenteret og ligger noen kilometer opp mot fjellet. Byen Agüimes er adskilt fra Ingenio av ravinen Barranco de Guayedeque. Denne lille, men veldig tiltrekkende byen har et pittoresk, velbevart gammelt sentrum med smale middelaldergater og vakre terrakottafargede hus, dominert av de to store tårnene til Parroquia de San Sebastián som befinner seg på Plaza del Rosario. Denne treskips-basilikaen, som ble utnevnt til et kulturhistorisk monument, er et av de beste eksemplene på Kanariøyenes neoklassiske arkitektur. Med en stor kuppel med et orientalsk preg, huser den noen statuer av helgener, arbeider av José Luján Pérez.

Aguimes

Aguimes

Artenara

Artenara

Ingenio

Ingenio

Santa Maria del Guia

Santa Maria del Guia

Moya

Moya

Las Palmas de Gran Canria

Las Palmas de Gran Canria

Puerto de Mogan

Puerto de Mogan

Arucas

Arucas

Galdar

Galdar

Firgas

Firgas