Vinfält

«Et fat vin skaper flere mirakler enn en kirke full av helgener.»

italiensk ordspråk

Italias beste viner er alltid røde

En forstålig misforståelse. Tross alt, produserer Italia omtrent dobbelt så mye rødvin som hvitvin! De fleste av Italias mest berømte viner, Chianti, Barolo, Brunello di Montalcino, og så videre,…..er røde. Men visse deler av Italia har definitivt det som trengs for å lage fine hvite viner, og produsentene i disse områdene gjør nettopp det; Regionen Fiuli-Venezia Giulia gjør mange gode, hvite viner som f.eks. Alto Adige. Fiano de Avellino og Greco di Tufo er to andre fra Campania.

Piemonte og Toscana, rødvinenes hovedsteder i Italia, produserer også noen fine hvite viner som Gaci, Arneis og Vernaccia de San Gimgnano. Og så finnes det noen tradisjonelle, italienske hvitviner det er verdt å nevne, som Soave, Verdicchio og Vermentino……bare smak i vei!!

ITALIA `s edle dråper

Karta
Glas Limonchello

Limoncello Spritze er en fantastisk frisk og spurdlende drikk som passer i varmen. Den italienske sitron likøren blandes med Procecco  og litt sodavann, og vips…., så har du en ny italiensk favoritt !!

Limoncello er en italiensk sitronlikør som i hovedsak produseres i Sør-Italia

Tradisjonelt lages den av det ytre skallet på Femminello St. Teresa-sitroner, som også kalles Sorrentositroner. Men de fleste sitroner, inkludert den vanligere Eureka-sitronen vil gi en limoncello med tilfredsstillende kvalitet. Skallet uten marg legges i kornbrennevin til oljen løser seg opp og gir væsken en gul farge. Denne tilsettes så flytende sirup. Klarhet og viskositet påvirkes av faktorer som den relative temperaturen av de to væskene.

Citroner
Druvfat

Italienske viners ABC….

Skal man tro på italienske viners A-B.C er det Amarone, Brunello og Chianti som gjelder.

Amarone er den fyldige, bittersøte, alkoholsterke favoritten til mange nordmenn. Den produseres langt nord i Italia, i fjellene ved Gardasjøen, – i Valpolicella.

Amarone er en tørr rødvin laget av tørkede rødvinsdruer fra Veneto-distriktet i Italia. Tørkingen gjør at vinene blir ekstremt konsentrerte, mektige og alkoholrike. En Amarone skal ha minimum 14 prosent alkohol, men noen Amarone-viner har opp til 17,5 prosent alkohol. Hoveddruen er corvina. En Amarone skal være laget av 40-80 prosent corvina-druer, 5-30 prosent rondinella og 15 prosent andre godkjente druer. Amarone er et nokså moderne fenomen som ser ut til å ha oppstått på 1950-tallet. Før laget man bare søte rødviner av de tørkede druene.

Brunello er den klassiske italienske toppvinen, sterkt influert av fransk vinlaging, – fra Toscana.

Brunello di Montalcino er en italiensk rødvin fra Montalcino i provinsen Siena i Toscana. Druen Brunello er en lokal variant av Sangiovese. Brunello di Montalcino er en av de høyest vurderte viner fra Italia [1]. Montalcino drar nytte av Toscanakystens varme og tørre klima

Chanti er alt fra en enkel volumselger til en høykvalitetsvin helt i verdensklasse.

Vinflaska

Vindyrking har lange tradisjoner i Liguria. Nasjonalpoetene Petrarca og Boccaccio lovpriste begge vinene fra Cinque Terre på 1300-tallet. Men dagens produksjon er beskjeden i antall flasker og utgjør bare 0,2 prosent av hele den italienske D.O.C.-produksjonen. Til gjengjeld går vinene i hovedsak over disken i Liguria i stedet for å eksporteres, og mange av druesortene er unikt liguriske. Den mest utbredte er den røde Rossese og de hvite Pigato og Vermentino. Cinque Terre er et av de mest produktive og anerkjente omårdene. Men som i alle andre grisgrente strøk forlater de unge Cinque Terre, vinbøndene blir stadig færre. Mens det dyrkede arealet for vindruer i 1960 var på 500 hektar, er det i dag på knapt 100 hektar.

Så skynd deg å nyt…!

«Vin er lys holdt sammen av væske.»

Galileo Galilei

Vetua rankor

Liguria på den italienske rivieraen er et up and coming vinområde. De aromatiske biodynamiske vinene passer perfekt til dine italienske favorittretter. (les artikkel om Cinque Terre på sidene 16,17,18)

Dette er vinmaker Elio Altare sitt drømmeprosjekt. Han dyrker de lokale druene Albarola og Bosco i terrassene ved Cinque Terre. Vinen er lys strågul, med duft av sitrus, friske urter og tropisk frukt. Smaken preges av modne epler med sitrus og urter som salvie, samt tydelig mineralitet. Kan fint nytes alene og til retter med fisk og skalldyr.

Hyllor
Flaska Glem

SUPER Italy

Super Italy er navnet på den drøyt ett år gamle butikken som ligger i El Tablero. Her kan du boltre deg i direkte importert pasta, sauser, spekemat, oster og ikke minst italiensk vin!!! ….”Il negozio dei prodotti alimentari Italiani”…..finner du i Calle Las Americas 23. De har åpent fra 9.30 til 13.30, og fra 16 til 20 (lørdager 9.30-14.30)
Facebook: Super Italy

Glem prosecco og spumante, det er musserende fra Franciacorta som gjelder når vi snakker om italiensk kvalitetsmusserende.

Monte Rossa ligger i hjertet av Franciacorta DOCG og er en av områdets absolutt ledende produsenter, rangert på toppen av de fleste italienske vinguider og med bl.a. stjerne i den kjente vinguiden Gambero Rosso. Monte Rossa er famileeiet og ledes av Emanuele Rabotti som har tilnærmet kultstatus i Italia. Familiens musserende ble ofte servert da Frank Sinatra hadde sine store selskaper i Hollywood. Da Monte Rossa lanserte en musserende – Cabochon – med metalletiklett laget av den kjente italienske juveleren Buccallati, skjedde det hjemme hos Frank Sinatra i Palm Springs.

Monte Rossa bruker kun egne druer fra gårdens 70 hektar med cru- vinmarker, beplantet med chardonnay, pinot noir og pinot blanc. Tilnærmet de samme druene som i Champagne, med andre ord. Monte Rossa lager kun vin som er har høyeste kvalitetetsklassifisering: Franciacorta DOCG

Området Franciacorta ligger i Lombardia, nord i Italia, mellom Milano og Verona. Jordsmonnet er preget av morener, kalkholdig med innslag av leire.

Topografien er preget av amfilignende åser og samspillet mellom Lago Iseo i nord og Monte Orfano i sør bidrar til å holde temperaturene litt kjøligere i de varmeste sommermånedene. Klimaet i Franciacorta gir noe mer sødme i frukten enn f.eks. i Champagne, og «dosagen» er derfor lavere. Ellers er mange av kravene til fremstilling strengere her enn i Champagne. Dette gjelder bl.a. modning på bunnfallet (24 og 36 måneder for henholdsvis non vintage og vintage mot 15 og 36 måneder måneder for champagne) og tillatt utbytte fra vinmarkene.