Musikken reddet hans liv

Nå synger Lars Arild Fjeldberg på Gran Canaria

Publicert februar 2106

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Musikken reddet hans liv, bokstavelig talt. Nå sitter han midt i solen og gjør det han aller helst vil; spiller og synger for nordmenn i feriemodus !

Det var i september 2010 Lars Arild Fjeldberg ble fraktet til Ullevål med blålys og oddsene på feil side. Dagen hadde startet som mange andre, full fart, sleping av utstyr, repetisjoner og spillejobb i Halden. Kroppen fungerte ikke som vanlig, men at det dreide seg om et hjerteinfarkt forstod ikke den glade musikeren fra Moss, som skulle spille til bryllup på kvelden. Det forstod derimot gjengen med leger som var tilstede i bryllupet da det smalt senere på kvelden. Da hadde Lars Arild Fjeldberg akkurat fylt 43 år!

– Jeg skulle aldri overlevd det infarktet, sier en ærlig Lars Arild. Det var blokkering av kranpulsåre i hjertet, lekkasje i hjerteposen og vann i lungene.

Videre ble det ført opp et kateter til hjertets kransarterier via lysken  (PTCA) for å få en oversikt over anatomien til hjertets kransarterier. I tre dager lå han med et kateter gjennom kroppen. Det var sikkert med på å redde livet, men gav ham en stivhet i kroppen og utrolige nervesmerter i etterkant.

Etter et langt sengeleie og store smerte innså han at livet hadde tatt en drastisk endring. En operasjon var utelukket med det skjøre hjertet Lars Arild hadde, ingen lege ville ta på seg det ansvaret. Da Lars Arild til slutt kom seg ut av sengen hadde han en lang vei tilbake til normal funksjonell bevegelighet igjen. Det tok mange krefter og god vilje for å kunne gå normalt igjen, for ikke å snakke om å spille gitar.

Det var først da legene gav ham lov til å sette seg på et fly, at drømmen om å “komme bort” en stund, ble realitet. Flyet gikk til Gran Canaria, og varmen i Arguineguin. Her møtte han sin kjære Hilde som allerede var etablert på øya, så valget om å komme tilbake ble enkelt.  Livsgleden og sanggleden var tilbake for fullt, et vennlig klima, kjærligheten og et entusiastisk publikum hjalp han å komme tilbake til et normalt liv.

For publikumet i Arguineguin har Lars Arild blitt et attraktivt innslag i utelivet. I blant spiller han opp til dans på kjente restauranter i området, andre ganger er han å lytte til på konserter i både kirker og barer.

– Jeg synger alt fra Jussi Björling til Tom Jones. Norske-, svenske og engelske hits som folk drar kjensel på. Er det mange trøndere til stede, synger jeg gjerne litt Brøndbo fra DDE eller noen godbiter fra`n Åge, sier Lars Arild og synger uoppfordret “Mykje lys og mykje varme”, mens vi tar noen bilder.

Selv om Lars Arild Fjeldberg alltid har stått på egne ben i musikken, er det ikke fritt for at mange drar kjensel på det kjente etternavnet hans. Mange av oss voksne husker den “syngende frisøren fra Moss”, han som slo igjennom i Stjerne-74, som var datidens versjon av Idol og ble verdenskjent over natten. Svenn-Erik Fjeldberg som representerte Norge i musikkonkurransen “Opportunity Knocks” i Royal Theatre med London Symfoniorkester for et helt europeisk TV-publikum er ingen ringere enn Lars Arild`s far.

Mens Lars Arild vokste opp på 70- og 80-tallet lå faren på norsktoppen med “Sånn er livet”, “Du kan danse til radioen” og var blant de mestselgende plateartistene i landet. Han var på store turneer i inn-og utland og ble omtalt som Norges svar på Engelbert Humperdinck.

Det var ikke alltid like greit å ha en far som var berømt, minnes Lars Arild. En liten by og et trangt miljø har sjelden overseende med den som stikker seg ut. Det var noe han fikk føle på kroppen i oppveksten. 

Cover skiva

Du kan følge Lars Arild Fjeldberg på Facebook. Der legger han ut informasjon om sine spillejobber. Under konserter og dansekvelder kan du kjøpe hans nye CD; ”På tide”

Derfor var han 24-25  år før han selv begynte å synge, og fant gleden i dansebandet “Eldorado” fra Råde. Talentet hadde han arvet, og det kom til sin rett da han ble plukket ut på audition og fikk store roller i lokale oppsetninger av Evergreens, Hakkebakke Skogen og Bør Børson.

På sent 90-tallet startet han bandet “Stages” med seks andre musikere fra distriktet og fartet rundt på restauranter og puber i Sør-Norge i 5-6 år. Men det var først da han kom på 2.plass i “Stjerner i Sikte” på TV2 med Jahn Teigen som programleder, at “Stages” fikk en enorm oppsving og gutta i bandet fikk mer enn nok å gjøre.

I TV2`s konkurranse sang han DDEs Rai-Rai…med Bjarne Brøndbos hese rockestemme og gjenkjennelige Namsos dialekt. 

          -Den slår like godt til i dag blant et trønderpublikum i Arguineguin, ler Lars Arild.

Etter at “Stages” skled ut og alle var mette av suksessen og slitne av turnelivet, startet Lars Arild bandet “Troll” som han baserte på egne tekster og melodier. Mange fine låter han fortsatt har med seg i bagasjen i dag. Ved siden av sin store lidenskap og hobby, jobbet Fjeldberg full tid. Nå ville han prioritere utdanning i en periode.

Det var først i 2005 han skaffet seg eget utstyr og begynte å jobbe alene. Hans brede erfaring gjorde at han lett kunne styre musikken etter publikum og spillejobbene raste inn.

          – Det var vanskelig å si nei. Jeg spilte nesten hver eneste helg og slepte med meg utstyr rundt hele Østfold. Det var på en slik spillejobb, på en bryllupsfest i Halden at hjertet sa stopp og det ble 11 dager på intensiv overvåkingen på Ullevål Sykehus. Da jeg kom inn med blålys var det gått 15 timer siden infarktet, noe som sier litt om hvor utrolig heldig jeg er som sitter her i dag.

At han i tillegg skulle finne sitt publikum igjen her på Gran Canaria, i et klima som gjør at kroppen responderer mye bedre enn hjemme i Norge er helt utrolig, forklarer han. Nå er livsgleden tilbake for fullt.

          – Jeg koser meg og har det gøy mens jeg opptrer. Det er fulle hus overalt og jeg nyter av positive tilbakemeldinger. Det er også det som har inspirert meg til å utgi en ny plate, produsert her på Gran Canaria. Plata heter “På tide”, og består av kjent covermusikk som passer folk flest.

Selv om livet smiler til Lars Arild Fjeldberg (48) fra hans nye tilværelse på Gran Canaria, vender han med jevne mellomrom tilbake til fødebyen Moss. Her venter barn og barnebarn som han har et nært og kjært forhold til. Og på sommertid står det jobber i kø for en glad spillemann…….

Og jobbe vil han, så lenge hjertet holder!