Santa Brigida
– med hjerte større en byen!

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Byen Santa Brigida ligger i høyden over Las Palmas by, og var et yndet tilholdssted for øyas mest velbesittende overklasse. Ikke minst engelskmennene som gjorde seg til rike forretningsfolk her på begynnelsen av 1900 tallet. De bygde flotte villaer som man fortsatt i dag kan skimte konturene av bak store steinmurer og høy vegetasjon. Men også den allmenne kanarier, storbønder og handelsfolk slo seg ned oppe i fjellet der veksterligheten er stor og utsikten uslåelig, samtidig som tilgjengeligheten til storbyen, flyplassen og havnen er akseptabel.

I området rundt Villa de Santa Brigida og Bandama kan man se ranker med vindruer, og mange vinbodegaer det er verdt å bli kjent med. Her finnes bl.a. den kjente “Ruta de Vinos” der 7 vinprodusenter åpner for de som ønsker å komme på besøk, smake og bli kjent med kanarisk vin.

Har du vel kommet deg til Villa de Santa Brigida er det nesten umulig å unngå markedsplassen med sine bugnende utsalgsboder fulle av blomster, frukt, honning, vin, olivenoljer og grønnsaker. Alt naturligvis økologisk og kortreist, og fremfor alt en hyggelig handel. På TEODORO`s grønnsaks bod har Cory hengt opp et skilt der det står at man kan få klemmer helt gratis!!!

Når du vandrer inn i gamlebyen i Santa Brigida finner du landsbykirken med sitt torg i forkant. I 1525 ble her først bygd et kapell der den nåværende kirken er plassert. Rundt den gamle bykjernen byr landskapet på en slående utsikt og en frodig skjønnhet. Det inkluderer blant annet dalgangen Barranco Alonso Drago, der man finner et drageblodstre som man antar er mer enn 500 år gammelt, hengende ut fra en klippe.

I 1599 skjedde den mest rystende hendelsen i den lille, fredelige byens historie. Den 25 juni 1599 gikk den nederlandske flåte i land på La Isleta i Las Palmas, ledet av Pieter van der Doez.

Eldre, kvinner og barn ble sendt i hu og hast opp til La Vega (Santa Brigida) for å gjemme seg sammen med alt jordisk gods av verdi. Nederlenderne kom imidlertid etter, men ble lurt til å tro at det skulle foregå en forhandling

Slaget stod i Santa Brigida, kanarierne seiret og Pieter van der Doe måtte trekke seg tilbake. Derimot brente han store deler av Las Palmas før han tok med seg sine 1400 døde og 60 sårede og reiste videre til øya La Gomera for å plyndre videre. I dag kan du se minnesmerke i byen med ordene; “Por España por la fe vencimos al Holandes” (for folk og fedreland seiret vi over hollenderne). Også byvåpenet bærer et minne over dette slaget i form av et gyllent bånd med disse velsignede ord.

Villa de Santa Brigida var gjennom mange år kjent for sin tilvirkning av strengeinstrumenter, som timples, gitarer, mandoliner etc. Med bruk av lokale tresorter som valnøtt, appelsintre og rosentre. Også husflidsarbeider i form av søm og broderi ble byens varemerker, på lik linje med produksjon av soplimer laget av palmeblad.

Vil du puste inn frisk fjelluft, se grønske og vakker flora, så ligger Villa de Santa Brigida bare noen få kilometer ovenfor Las Palmas. Onsdager, lørdager og søndager er markedsdager, om du vil kombinere turen med litt shopping!

Ta gjerne en kopp kaffe hos Fatima på Cafe El Despacho. Om det ikke er altfor mye å gjøre tar hun gjerne en kopp sammen med deg!