Du er her:
Image

Europa foreslår å forby røyking på uteserveringer

Brussel ønsker at den ikke-bindende anbefalingen også skal gjelde for elektroniske sigaretter.


Hvert år mister rundt 700 000 mennesker livet i EU på grunn av tobakksbruk, inkludert titusener på grunn av såkalt passiv røyking, altså røyk som kommer fra andres forbruk. Dette er argumentet EU-kommisjonen bruker for å anbefale medlemslandene å forby røyking på uteserveringer, inkludert e-sigaretter. 

Gjennomgangen, som ikke er bindende, oppfordrer EU-landene til å utvide utendørsområdene der røyking er forbudt, inkludert utendørs rekreasjonsområder for barn, som offentlige lekeplasser, fornøyelsesparker og svømmebassenger, samt offentlige bygninger og transportholdeplasser og -stasjoner.

Utvidelse av antirøykepolitikken tvil omfatte nye produkter som oppvarmede tobakksprodukter og e-sigaretter, som i økende grad når ut til svært unge brukere. Verdens helseorganisasjon har nylig fremhevet de negative effektene av eksponering for passiv røyking fra disse produktene, inkludert betydelige luftveis- og hjerte- og karsykdommer. 

I en europeisk helseunion har vi en plikt til å beskytte innbyggerne våre, særlig barn og unge, mot eksponering for røyk og skadelige utslipp», advarte helsekommissær Stella Kyriakides i en uttalelse der hun også understreket den felles forpliktelsen om å oppnå en ‘tobakksfri generasjon’ innen 2040. Anbefalingen er ikke bindende fordi medlemsstatene har enekompetanse på helsepolitikk, men Brussel oppfordrer dem til å omsette dette målet i sine nasjonale strategier.

Balkonger og takterasser
Brussel identifiserer utendørs, som halvveis overbygde områder i nærheten av etablissementer, med henvisning til balkonger, takterrasser, verandaer eller uteplasser og også til «restauranter, barer, kafeer og andre lignende lokaler». Halvåpne områder for offentlig transport, som bussholdeplasser, trikker, tog og flyplasser, er også identifisert.

I tillegg har EU-ledelsen forpliktet seg til å tilby økonomisk støtte for å sette anbefalingene om å styrke røykfrie områder, blant annet fra de 16 millioner euroene som EU har satt av til helseprogrammer og de 80 millioner euroene fra Horizon-programmet for å fremme tobakks- og nikotinkontroll.

Spania
I Spania har helsedepartementet allerede foreslått å utvide antallet røykfrie områder, noe som fremgår av den omfattende antirøykeplanen som ble godkjent av ministerrådet for noen måneder siden. Helsedepartement lanserte nylig en offentlig høring om endring av regelverket for steder der røyking er tillatt, og selv om den fortsatt ikke omfatter spesifikke steder, har departementet gjentatte ganger uttalt at det har til hensikt å utvide forbudet til å omfatte hotell- og serveringsterrasser.

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.