Krokettenes paradis finner du i fjellbyen Moya
Croquetas – spanske tapaskroketter

Krokett er en rulade eller bolle laget av stuing eller mos, for eksempel potetmos, som paneres og frityrkokes. Kroketter serveres gjerne som tilbehør til kjøtt- og fiskeretter. Men krokettene fra Moya står helt på egne ben!

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Croqueteria de Moya

La Croqueteria de Moya har blitt en viktig milepæl for krokett-elskere. Her finner du 25 ulike varianter, og den lille fabrikken produserer 20 000 kroketter i uka.  Siden 2017 har dette lille og unike produksjonsselskapet satt fjellbyen Moya på det gastronomiske kartet.

I en ferskvaredisk ligger det haugevis med hjemmelagde kroketter som krever å bli tatt på alvor. Her oppe i Moya utgjør det et slags krokett tempel som tiltrekker seg troende tilhengere fra hele øya, ja sågar turister som ønsker seg denne fløyelsmyke smaksbomben på tapas bordet hjemme.

«Vi mottar kunder fra alle kommunene på Gran Canaria og mange ganger tilreisende fra de andre øyene, som kommer spesielt til Moya for å prøve krokettene våre. Vi har blitt berømte”, innrømmer Samuel Garcia, eieren av La Croquetería de Moya, stolt.

Totalt  åtte ansatte utgjør dette lille produksjonsselskapet, som naturlig nok har en ganske krevende handlingsplan som må følges daglig. Her ligger også nøkkelen til deres suksess.

Kroketter på långa rader

På mandager klokken tre om morgenen starter de med produksjonen av deigen, en møysommelig og høyst krevende jobb som varer i timevis før man legger resultatet på kjølelager, der deigen får hvile i 24 timer.

«Vi har tradisjonelle, gourmet- og søte kroketter. Vi selger de tradisjonelle rykende  ferske eller friterte på bestilling. Gourmet-krokettene fryser vi sammen med sausen», forklarer Samuel, som erkjenner at noe av hemmeligheten ligger i «ferske råvarer av høyeste kvalitet, mye kjærlighet og en god porsjon tålmodighet”.

Foodtruck

Etter å ha hvilt et døgn i kjølerom, er neste dags prosess å forme deigen, et annet viktig moment. Ikke nødvendigvis et lett arbeid, med tanke på at ca. 400 kilo deig skal konverteres til like store og jevne kroketter. På den måten blander man deig den ene dagen, og former kroketter den andre. Det jobbes fra kl. 03.00 om morgenen til kl. 16.00 hver ettermiddag, da virksomheten stenger.

Kroketter laget av Merluza (Lysing), bacon og dadler, pattegris og eple, svart ris og alioli, galisisk blekksprut, almogrote (en kanarisk patè laget av ost, paprika og olje), chorizo fra Teror, pizza, gresskar og parmesan, geitost og honning, aubergine og svinekjøtt er bare en del av det de tilbyr. For alt i alt har La Croqueteria de Moya 25 varianter på menyen til daglig.

Også for de som elsker søtt, har La Croqueteria de Moya en liten overraskelse på lur. Kroketter med brownie og smultringer er populære på dessertbordet, og til jul lages det kroketter fylt med Roscón de Reyes, som er spanjolenes typiske ”julekake”, eller også kroketter fylt med Nougat fra Jijona, et meget populært produkt.

Selve produksjonsselskapet holder til ved veien; la carretera Cabo Verde de Moya, men La Croqueteria er også representert ved utallige events og arrangementer over hele Gran Canaria. Prisen på disse smakfulle og hjemmelagde krokettene ligger på mellom ti og tretten euro pr. Kilo, hvorav det inngår ca. 36 enheter.

Serveringspersonal