Du er her:
  • Home
  • Pressklipp
  • Zara tjente 2 768 millioner i første halvår, 10,1 % mer enn i fjor
Image

Zara tjente 2 768 millioner i første halvår, 10,1 % mer enn i fjor


Inditex, som er firma bak butikkjedene Zara, Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, OYSHO, Lefties blant annet tjente 2768 millioner euro i de første seks månedene av regnskapsåret 2024-2025 (mellom 1. februar og 31. juli). Med dette tallet var nettoresultatet 10,1 % høyere enn i samme periode i fjor. Årsaken, sa selskapet i sin resultatpresentasjon, er en økning i salget.

«Vår-/sommerkolleksjonene ble svært godt mottatt av kundene. Salget økte med 7,2 % til 18 065 millioner euro, med en svært tilfredsstillende utvikling både i butikk og på nett. I faste valutakurser økte salget med 10,2 %», skriver selskapet i pressemeldingen. Størstedelen av salget, 72 % av totalen, lå hos Zara butikkene. I tillegg var 50 % av virksomheten i Europa, der Spania sto for 14 % av totalen – 2 655 millioner euro, en økning på 9,4 %.

«Vi ser fortsatt muligheter for lønnsom vekst i Spania», sa administrerende direktør i Inditex, Óscar García Maceiras, ved presentasjonen av resultatene. Han fremhevet også selskapets «tilfredshet» med veksten i Spania og understreket at selskapet, med 27% færre butikker mellom 2019 og 2023, har solgt 20% mer.

Bruttomarginen økte med 7,5 % til 10 541 millioner euro og lå på 58,3 % av salget (+19 basispunkter sammenlignet med året før). I tillegg økte brutto driftsresultat, eller Ebitda, med 8,1 % til 5 040 millioner euro, og resultatet før skatt økte med 10,6 % til 3 598 millioner euro.

Inditex vil også lansere ”live shopping” etter suksessen Zara har hatt i Kina

Spania blir et av landene hvor Inditex vil introdusere live shopping. Dette er en forretningsmodell som tekstilselskapet frem til nå bare har aktivert i Kina gjennom Zara. For noen måneder siden kom det frem at selskapet ønsket å lansere denne tjenesten også i USA, Europa og Storbritannia.

Men hva er egentlig live shopping? Det er en «streaming» som foregår via internett, vanligvis på sosiale nettverk som kan sende direkte – selv om et annet alternativ er å gjøre det via sin egen plattform. Målet er å presentere kolleksjoner eller plagg som om det var en slags catwalk. Med alt dette er målet at brukeren skal kjøpe produktene de ser på, eller legge dem i handlekurven når sendingen er over.

Frem til nå har dette direktesalget bare fungert i Kina. Det gjør det gjennom Douyin, motstykket til TikTok i den asiatiske giganten. For øyeblikket er det ikke avslørt hvordan formatene vil være eller på hvilke plattformer det vil bli sendt, selv om forventningene er veldig høye.

Det er sannsynlig at Inditex vil prøve seg på strømming med sin egen digitale plattform.Det gir større kontroll over innholdet og gjør at man slipper å inngå avtaler med tredjeparter, i dette tilfellet sosiale nettverk som har sine egne interesser.Ifølge analyseavdelingen i investeringsbanken Jefferies forventes det at live shopping vil være et viktig kommersielt virkemiddel i årene som kommer.

I hvert fall etter de gode resultatene som er innhentet i Kina. Enheten, som produserer en rapport før presentasjonen av kvartalsresultatene i september, minner om at veksten i disponibel inntekt akselererer, og lønnsveksten intensiveres i en sammenheng med inflasjonspress. På bakgrunn av dette fremhever dokumentet at det kan være et godt tidspunkt for utvidelse av dette direktesalget.

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.