Du er her:
Image

Francos siste natt i Las Palmas…


Hotel Madrid i Las Palmas på Gran Canaria har bevart rom nummer 3, der Franco sov natten mellom 17. og 18. juli. En attraksjon som til og med har vekket Hollywood-skuespillernes nysgjerrighet.Da Franco sjekket inn i resepsjonen, var han ingen i verdenssammenheng, bare en merittert offiser i den spanske hæren som hadde utmerket seg i de nordafrikanske felttogene. I løpet av et knapt døgn hadde skjebnen bestemt seg for å reservere en side i historien for ham, og denne militære kommandanten på Kanariøyene var på vei til å bli den kanskje mest kjente spanjolen ved siden av Picasso, Buñuel og Dalí.

Hotel Madrid, som ligger i Alameda de Colón i Las Palmas de Gran Canaria, en modernistisk bygning tegnet av Rafael Massanet y Faus, har beholdt sine luftige balkonger med svarte rekkverk og den vanlige gule og hvite fargen på fasaden. Det er byens eldste overnattingssted. I sin tid var det et av de mest kjente og berømte. Og innvendig er det berømte rom nummer 3 fortsatt intakt, der Francisco Franco tilbrakte natten 17.-18. juli, kvelden før det væpnede opprøret som skulle føre til den spanske borgerkrigen. Rommet er det samme i dag som det var dengang, med de samme møblene som prydet det: sengegavl, kommode, vegglampe, garderobeskap og den elegante lysekronen i bronse som henger i taket. Det er sannsynligvis det mest berømte rommet på øya.

Men hva skjedde egentlig under dette oppholdet? For det første var det ikke den eneste rommet Franco hadde bestilt. Også nummer 11, av to grunner. For det første for å få plass til slektningen som reiste sammen med ham (som bodde i nummer 11), og for det andre som en logisk forholdsregel. Han ville ikke at noen skulle vite hvilket rom han befant seg på for å forhindre et eventuelt attentatforsøk. Han hadde reist til Las Palmas den 17. juli (han ankom tidlig om morgenen) for å lede begravelsesfølget til garnisonskommandanten Amado Balmes Alonso, som hadde dødd to dager tidligere, et dødsfall som siden har gitt opphav til en mengde litteratur.

Da Brad Pitt sov i Francos seng

 Hotel Madrid har alltid vært et trekkplaster for filmproduksjoner. Store filmlegender som Marcello Mastroianni, Gregory Peck, som bodde der under innspillingen av «Moby Dick», og Uma Thurman har vært innom hotellet. Produksjonsselskapet bak filmen, «Allies», bestemte seg for å reservere alle rommene til det tekniske mannskapet og skuespillerne, deriblant Marion Cotillard og Brad Pitt. Da Brad Pitt fikk vite om rommets historiske betydning, ønsket han å se det, og da han kom inn, utbrøt han: «Det pleide å være Francos rom, nå er det Brad Pitts rom». Skuespilleren tok de tilsvarende øyeblikksbildene, la seg på samme seng som Franco, og i arbeidspausene skal han ha hvilt eller sovet i den.

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.