Overklasse strøk i London har Kanariske røtter

Canary Wharf er et av de viktigste  finanssentrene i London. Navnet er ikke  tilfeldig, og er direkte relatert til Kanariøyene

London har vært den rikeste byen i verden i flere tiår, og dominert de viktigste finansielle transaksjonene og operasjonene blant sine mange banker og investeringsfond. For tiden, etter mange investorers og forretningsmenns flukt på grunn av Brexit, rangerer den fortsatt som den rikeste byen i Europa, men ”bare” den fjerde i verden, bak New York, Tokyo og San Francisco. Denne rikdommen skyldes hovedsakelig aktiviteten som utføres i de to viktigste finansdistriktene: The City og Canary Wharf; Navnet på dette siste distriktet er ikke tilfeldig, og historien har kanariske røtter.

Big Easy

Canary Wharf er det nest største finansdistriktet i London. Det ligger på The Isle of Dogs i Tower Hamlets, som ligger i Docklands-området. Etter The Shard er de tre høyeste tårnene i Storbritannia beliggende i Canary Wharf: HSBC, One Canada Square og Citigroup Center tårnene; som plasserer Canary Wharf som et fremtredende element i Londons skyline sammen med slike karakteristiske elementer som The London Eye og Big Ben.

Tornen i Canary Wharf

Men hva har Kanariøyene å gjøre med dette viktige havneområdet iden fjerde rikeste byen i verden? Vel, mye, spesielt på 1800-tallet. Øygruppens innflytelse var så stor at den fungerte som navn på området, og hadde til og med mye å gjøre med dens relevans som finanssenter gjennom årene. 

På 1800-tallet var området der Canary Wharf nå ligger et ugjestmildt og ubebodd område, til tross for den store fordelen området hadde som strategisk punkt for ankomst av båter. Havnen var utstyrt med upålitelige brygger som mange ganger forårsaket ulykker der både menneskeliv og dyrbare varer gikk tapt.

Robert Milligan, en skotsk slavehandler og grunneier som blant annet eide sukkerplantasjer på Hawaii og Jamaica, følte at han kastet bort mye tid og ressurser på den daværende havnen.  Han foreslo opprettelsen av en ny havn for å operere på en tryggere og mer organisert måte med de karibiske koloniene.

Arbeidene til West India Docks (navnet på havnen) begynte i 1800, med opprettelsen av flere dokker og infrastrukturer som forenklet ankomst og avgang for båter. To norddokker og en sørdokk ble opprettet. De to første (som kunne romme mer enn 500 skip) losset skipene varene sine og fortsatte gjennom kanalen fram til sørdokken hvor de fylte lasterommene og startet på veien tilbake 

West India Docks var veldig travelt, noe som var en forretningsmulighet for mange kjøpmenn. Mange av disse kjøpmennene kom fra Kanariøyene, et marked som var i sterk vekst, ikke minst  takket være Juan Bravo Murillo (President for Spanias ministerråd på midten av 1800 tallet) og hans frihavnslov, som var et forsøkt på å gi skattemessige insentiver for Kanariøyene. Dette påkalte britiske myndigheters oppmerksomhet; som fikk øynene opp for øygruppen, på grunn av dens geografiske beliggenhet.

Så stor var interessen at Storbritannia investerte i etableringen av havnene Santa Cruz de Tenerife og  på Gran Canaria, hvor mange briter slo seg ned i forrentningøyemed. Dette representerte et kvalitativt sprang for de kanariske bøndene som begynte å se muligheten for å eksportere produktene sine til et velstående område som London på midten av 1800-tallet.

Kanariøyene og Spanias tilstedeværelse i West India Docks vokste så mye at Pier 32 adopterte navnet på det enorme lageret i havnen som var eid av Fruit Lines Ltd, et selskap som drev handel med Kanariøyene: Canary Wharf.  Med de nye store frakteskipene, og enorme containerne begynte West India Docks å bli for lite. Behovet for å avlaste aktiviteten, og å flytte den til andre steder med mer moderne infrastruktur, ble prekær.  På 1980-tallet startet statsminister Margaret Thatcher et ombyggingsprosjekt i Londons havneområde. Sammen med utenlandske investeringer har Canary Wharf til et av de viktigste finansdistriktene i Storbritannia.