Gran Canaria -Den nakna sanningen
 
Av Magnus Carlsson
Hej Magnus,

Här nere har vi en fin höst, friskt och klart uppe i bergen. Träden har fått höstfärger och regnen har sett till att vattenfall och bäckar porlar. Att vandra ensam längs någon av de många lederna och sedan övernatta i en grotta eller på en lantgård, sitta utanför och njuta av en kall och stjärnklar natt.. DET är den stora anledningen till att jag är kvar på den här ön! Att man sedan kan kombinera bergen med bra våg- och vindsurfing, dykning, klättring och MTB i världsklass gör ju inte saken sämre. Ibland tänker jag att det är bra att ön har så dåligt rykte, för det är helt overkligt att ha allt det här fantastiska bara för sig själv och sina vänner..”

Raderna ovan är hämtade ur ett e-mail från Björn Westin, grundare och ägare av guide-och eventföretaget Rocky Adventures på södra Gran Canaria. Hans ord träffar mig som en känslomässig käftsmäll! I mitt vintermörker finns inga stjärnklara nätter, porlande bäckar eller mandelblom, här finns bara stålgrå husfasader, dimma och våta parkeringsplatser. Nåja, han är på sitt jobb, och jag på mitt..
   
  Magnus Carlsson
  Magnus Carlsson
   
Love, actually
Jag älskar Gran Canaria! Jag vet, jag har klagat på stället i tidigare artiklar, jag har förfasat mig över patetisk infrastruktur, obefintliga miljöhänsyn och profithungriga turistentreprenörer som pumpar ut allt man kan ur min kära minikontinent utan att tänka på konsekvenserna. Jag har öppet kritiserat öns styrande för maktmissbruk och trångsynthet. Men ändå har jag svårt att tänka mig ett mer komplett resmål än goda gamla Grankan! Varumärket är skamfilat och alla har en åsikt om ön, oftast negativt präglad av hörsägen och gammal vana. På grund av detta delvis befogat dåliga rykte så förtjänar ön upprättelse. För även om myndigheter och researrangörer hittills åsidosatt allt vad ansvar heter, så är stället ändå något alldeles extra för den som vill hitta storslagen natur. Den som hävdar att ön är sönderexploaterad bör snarast ta en titt på en karta för att konstatera att endast några ynka procent av sydkusten är turistanpassad, resten är vad man kan kalla för tämligen genuin. Klimatet är oslagbart, restiden kort och naturen magnifik. Begreppet ”minikontinent” saknar inte grund. Ön är till och med klassad som ett biosfärsområde, det vill säga en skyddad miljö för levande organismer. Med en välplanerad semestervecka till sitt förfogande kan man krama ur ganska mycket ur sitt besök på ön. Det mesta på plats är förvånansvärt välorganiserat för att vara i Spanien och öns officiella och webbaserade turistinformation ger dig garanterat mer information än du nånsin kan tänkas hinna ha nytta utav under din semester, dessutom finns den på svenska! Vill man plocka billiga miljöpoäng så är ju charter också att föredra framför reguljärflyg. Här snackar vi fullpackat, inte ett uns utrymme går till spillo! Dessutom så klimatkompenserar du ju alltid dina flygresor, eller hur?

När ?
Kan inte låta bli att associera till den klassiska 70-tals reklamen för ett känt Danskt bryggeri: ”När smakar en Tuborg bäst? Hver gang!” Oavsett årstid så finns det nämligen alltid någon plats som är optimal för något som är kul på Gran Canaria! Vintern kan vara lite darrig ur vädersynpunkt, för även om sol och vind självklart dominerar sydkusten så bör man ändå förvänta sig en och annan regnskur på övriga delar av ön. Men lite regn kan vi ta, vi vintertrötta och blåbleka nordbor, huvudsaken är att det är varmt och snöfritt! Har man turen att komma ner i slutet av januari/början av februari så blommar mandelträden uppe i bergen, en enorm upplevelse som knappt låter sig beskrivas. Dagstemperaturen i söder ligger i snitt på 23 grader året runt, det som skiljer sommar från vinter är framförallt antalet soltimmar och nederbördsmängd. Under sommaren byter Gran Canaria skepnad. I stället för skandinaver så är det spanjorer från fastlandet, fransmän och italienare som dominerar hotell och stränder. För när Medelhavet blir för hett och överbefolkat så tar man sin tillflykt till Kanarieöarna, där värmen på grund av den ständiga vinden aldrig blir besvärande. Någon egentlig definition av låg-/högsäsong finns därför inte på Gran Canaria. Svenne banan och hans nordiska grannar lämnar bara över stafettpinnen för några månader och en del näringsställen stänger för semester och välbehövlig återhämtning. I övrigt är det mesta ”business as usual”. Det är det som är det unika, det är sommar året runt och aktiviteterna är de samma! Men havet är fullt badbart under sommaren, något som bara treåringar och fulla svenskar kan hävda att det är under vintern..

Var?
Reser man charter så hamnar man med största sannolikhet någonstans på sydkusten. Förstagångsbesökaren kan snabbt få intrycket av att allt flyter ihop och att det kvittar var man bor. Fel, fel, fel! Åker du ospecificerat så är det bara att hålla tummarna och tillbe alla chartergudar du känner för att du skall hamna på rätt ställe (beroende på vad som är ”rätt” just för dig..). Om du däremot gör ett eget val så bör du noga beakta dina prioriteringar innan du trycker på ”boka” knappen. Om du är där för att träna och därmed prioriterar en stilla stund på balkongen framför bargatan innan sängdags, så bör se upp med formuleringar som att ”viss genomfartstrafik kan verka störande” . I klartext betyder det i själva verket att det finns en veritabel motortrafikled strax nedanför din balkong.. En skamlöst generaliserande snabbguide från nord till syd:

Bahia Feliz – Barnfamiljer/ Skandinaver
San Augustin – Skandinaver/pensionärer/säsongsboende
Playa Inglés – Party Party (love all, serve all!)
Maspalomas – Pensionärer/tyskar

Att göra?
Ger man sig på att försöka beskriva en plats som Gran Canaria i en tidning som Outside är det lätt hänt att rynka lite föraktfullt på näsan åt bad och stränder, vilket är att göra det väldigt enkelt för sig. I detta ”upplevelsesnobbismens” tidevarv anses inte alltid vår charterklassiker som tillräckligt ”fin”. Visst, nidbilden av ön är just fullpackade stränder där folk ligger packade som sardiner i strikt organiserade rader av solbäddar och parasoll. Men som alltid, man ser det man väljer att se. Stränderna runt ön är fantastiska. Karaktären varierar beroende på var man befinner sig. En solig söndag på Playa de las Canteras inne i Las Palmas är en upplevelse som alla vänner av latinska familjetraditioner borde unna sig någon gång i livet. Min personliga och högst anspråkslösa favorit är annars en liten strandremsa i hamnbyn Puerto de las Nieves på öns nordvästra sida. Men strändernas strand är naturligtvis den över sju kilometer långa Playa de Maspalomas. Att vandra med i lämmeltåget längs vattenbrynet är i sig en mycket säregen upplevelse, snudd på meditativ. Ännu häftigare blir det om man dröjer sig kvar på stranden tills solen gått ned och vandrar hemåt genom det stora, ökenliknande naturreservatet Dunas de Maspalomas.

Alla former av surfing är- och har alltid varit stort på ön. Det är lätt att förstå varför om man tar en titt på en karta. Ön har 23 mil kustremsa med varierande grad av tillgänglighet. Gran Canaria rankas också av många vindsurfare som världens näst bästa location, marginellt slagen endast av Hawaii. Öns mest legendariska spot heter Pozo Izquierdo (av lokalbefolkningen kallad ”El Arenal”). Det finns fog för platsens rykte.. Det blåser alltid. Oavbrutet. Platsen är statistiskt uppmätt som en av de blåsigaste på jordklotet, vilket garanterar goda förutsättningar. Nästan lite för goda, faktiskt. Inte ens de mest erfarna surfare klarar av att hantera mer än 2,8 - 4 kvadratmeter segel här. Stranden är liten, och några riktigt otäcka klippor bryter vågorna (och benen, om man inte ser upp) på ett för oss åskådare tämligen dramatiskt sätt. Den gamle surfikonen och 14-faldige världsmästaren Björn Dunkerbeck har valt att slå sig ner här, vilket borgar för ställets kvaliteter. Pozo Izquierdo ligger i kommunen Santa Lucia de Tirajana längs vägen mellan sydkustens stora turistområden och flygplatsen. För att enklast hitta hit följer du motorvägen GC 1 och tar sikte på det stora shoppingcentret ”Atlantico” i Vecindario. Där svänger du av motorvägen och följer en allt smalare väg ner mot havet (det kommer att kännas som om du har kört fel, men det har du inte..). Väl framme rekommenderas ett besök på restaurangen (den enda, faktiskt) precis bredvid stranden. Dyrt, men deras Pizza marinara är väl värd varenda euro som tilltugg till surfarnas luftakrobatik utanför det saltstrimmiga panoramafönstret. Skaffa solblekta slingor i håret, en luggsliten liten hund och tryck en bandaña på skallen och du är en i gänget, garanterat!

Cykling
Gran Canaria är en ö med dryga 2000 höjdmeters skillnad mellan topp och hav. Detta faktum har skapat extremt goda förutsättningar för Mountainbike. Bergscykling har under många år också varit väl etablerat, och den saligen avsomnade tidningen Funsport´s årligen återkommande cykeltester i Bahia Feliz under första halvan av 90-talet var vida omtalade och smått legendariska. Enligt säker källa av orsaker som inte bara hade med själva cyklingen att göra.. Ibland har även världscupen haft sina säsongsupptakter här. Markerade cykelleder finns i bergen och kartorna blir bättre och bättre, även om de med svenska mått mätt fortfarande är rätt eländiga. Höjdkurvor är vanligtvis bortprioriterade och distansangivelser tämligen godtyckliga. Cyklingen är kul, men mycket krävande. Ett bra tips för att som förstagångsbesökare få lite koll på möjligheter och omöjligheter, är att haka på någon/några organiserade turer av olika svårighetsgrad. Bor man på södra Gran Canaria så finns ett par riktigt bra guideföretag/cykeluthyrare att välja på.

För den som hellre käkar asfalt än grus så finns naturligtvis motsvarande förutsättningar på landsvägen. Gran Canaria börjar positionera sig starkt som etablerad träningsdestination bland proffs- och amatörlag. Här finns något för alla oavsett kapacitet och ambition, även om den tuffa och bitvis svåra cyklingen dominerar.

Till fots
Att locka upp turister i bergen för lite hederlig gammal fotvandring under den hett efterlängtade solsemestern må låta som ett klassiskt ”mission impossible”. Tur då att Björn Westin inte lyssnade på gnällpiporna, som hånflinande skakade på huvudet åt hans envishet när han via sitt företag Rocky Adventures för drygt 15 år sedan började marknadsföra vandringsturer på allvar. Man kan lugnt säga att bergsvandring då var en tämligen okänd företeelse på ön, trots att förutsättningarna var och är fullt i klass med alpernas luftigaste leder, men inte alls så överbefolkade. Att det blev just vandring som skulle dominera firmans aktivitetsutbud var dock mer en ödets ironi än ett medvetet val. Det hela kan sammanfattas med att ett gäng konferensdeltagare skulle upp i bergen på cykeltur. De beställda cyklarna dök aldrig upp från leverantören, det gjorde däremot en låda vandringskängor... Vad göra? Håll stilen och låtsas som om det regnar, så klart. Vandringen blev mäkta populär och Björn blev dagens hjälte. Voilá! Vandringsturismen på Gran Canaria var född!

I dag är tongångarna annorlunda och Björns bergsvandringar börjar bli ett etablerat begrepp bland de turister som valt bort sangria och playa, åtminstone för någon dag.. Det börjar märkas i bergsbyarna också. Inkvartering av skiftande standard går att finna i de flesta samhällen med fler än tre hus. Kunnande och ambitionsnivå varierar, men alla har ett genuint intresse och stolthet i att visa upp just ”sin” by för besökaren. Intrycket är att man är mäkta förtjust över varje turist man lyckats locka upp från stranden och ut ur bilen för ett besök i det för flertalet helt okända Gran Canaria. Dryga 30 mil markerade vandringsleder finns till ditt förfogande och fler är under projektering. Det råder (ännu) inget generellt cykelförbud på dessa leder, men allmän försiktighet gäller och vandrare har som alltid företräde. Övernattning i tält är dock förbjudet med undantag för de mycket strikt reglerade campingplatser man ställt i ordning på flera platser längs de populärare lederna. Bättre då att rulla ut sin sovsäck på lämplig plats om man är lite diskret. Så länge man inte gör upp eld och håller sig på behörigt avstånd från bostadshus brukar det inte vara några bekymmer. Gran Canaria är, i likhet med exempelvis Nya Zeeland, helt befriat från giftiga ormar, skorpioner och annat otyg, så du kan sova helt tryggt under den enorma stjärnhimlen. Nyfikna ödlor i olika storlekar får du dock räkna med att träffa på, ibland i rikligt antal..

De leder man trampar här är inga nymodigheter, det är urgamla transportvägar med flera tusen år på nacken som i generationer använts för att ta sig fram mellan bergsbyarna. Att kalla ön för vildmark är kanske att ta i, men upplevelsen är ändå stark i de glesa skogarna på dryga 2000 meter över havet. När den sista turistbussen åkt tillbaka mot Playa del Inglés sänker sig mörker, kvällskyla och tystnad runt öns högsta punkt, Pico de Las Nieves. Vid klart väder syns Spaniens högsta berg, vulkanen Teide på grannön Teneriffa. Med snö på toppen blir den nästan självlysande i solens sista strålar...
 
 
.....MER ARTIKLER.....