Vela Latina Canaria
Den populære seilesporten som bare eksisterer på
Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]
 
Kanarisk segling På vei langs motorveien inn til Las Palmas, ligger den trivelig sportsbåthavnen “El Muelle Deportivo”, dekket med hvite seglduker og fargerike vimpler.

Her finner du også et senter ved vannkanten, som rommer et antall mer eller mindre eksklusive bar- og restaurang konsept. Restaurangene lokker med luftige terrasser som plusser saltvannslukt på menyen. På kveldstid konverterer senteret til et samlet “innested” som lokker med drinker og musikk, i et utsøkt, maritimt miljø.

Men i tillegg til den internasjonale atmosfæren, og de eksklusive innstallasjonene skjuler det seg et eget lite havnebasseng der en av de mest genuine, kanariske sportene lever et eget liv, i sin egen takt. Bak en stor kontorbyggning som stenger innsynet fra motorveien, åpenbarer det seg en helt spesiell atmosfære. Lørdag formiddag i april er nemlig oppstarten på en aktivitet som får ligge i dvale største delen >av vinterhalvåret.

I det solfylte havnebassenget holder 15 seglebåter og deres mannskap, samt familiemedlemmer og gode venner på å “varme opp” muskulatur og stemning. Latteren sitter løst….


Oliver Bravo de Laguna Panni

Oliver Bravo de Laguna Panni (35) er kaptein på båten “Poeta Tomás Morales”. Hans besettning består av 11 mann og tilhører “Club Social” i bydelen San José i Las Palmas. Det kanariske brusmerket “Clipper” er hovedsponsor. Olivers mor er fra Stockholm, og han er stolt av å være halvt svensk.







 
LATINERSEGL


Vela Latina Canaria er en seglesport med vakre trebåter som er utviklet og bygget på Gran Canaria . Det noe spesielle ved sporten er at seilet måler 13 meter i høyden, mens båten kun er 6 meter lang. Latinersegl (Vela Latina Canaria) er et trekantet seil, festet horisontalt langs en rå som er montert i vinkel på masten i langskips retning.
Denne sommeren finnes det 15 aktive slike båter på Gran Canaria. Mannskapet må bestå av mínimum 8 personer og maksimum 11 personer.

TREBÅTER
Den vakre trebåten som brukes i Vela Latina Canaria lages kun på Gran Canaria, og er et tradisjonelt håndtverk som dessverre mangler rekruttering. I fjor døde den siste tradisjonelle båtsnekkeren, så nå må nye båter tilverkes av vanlige snekkere og med mer moderne metoder.

Båten er enkelt utstyrt og helt fri for tekniske innstallasjoner. Her er det godt samarbeide og rå muskelkraft som gjør seg utslag. Kun noen sandsekker i bunnen av båten kan flyttes og avgjøre tyngdepunkt og balanse under seglingen. Resten er opp til mannskapet…

Seglebåtene som koster nye rundt 30 000 euro (nye med seilet inkuldert), har sjelden en eneste eier. De kan tilhøre ulike foreninger og stiftelser. For å klare av de årlige driftskostnadene behøves det sponsorer . En av båtene eies av politiforbundet og mannskapet består til stor del av innsatte fanger under rehabilitering,

mens en annen båt eies av en naboforening tilhørende en av Las Palmas gamle bydeler. Kjente forsikringsselskaper og matvarekjeder er andre sponsorer som preger seglene med sine farger og logoer.


KONKURRANSER
Sesongen for Vela Latina Canaria begynner i mars måned og avsluttes i oktober. Under denne tiden er det konkurranser og trening hver eneste weekend. Den lørdagen Dag&Natt var på besøk gikk regattaen av staplen kl. 17.00 på ettermiddagen. Konkurransen “El Campeonato” går ut på at man seiler mot hverandre, to og to. Den som vinner får 3 poeng, og den som taper får 1 poeng. Det deles ut 2 poeng til begge om det blir uavgjort. Innen regattaen er over ha alle seilet mot alle, og en vinner står tilbake med flest poeng.

På søndagen praktiseres det en annen type konkurranse “El Trofeo Eliminatoria”. Her starter alle samtidig, og man eliminerer bort de 3 siste etter bare en runde. Neste søndag er det derfor 3 færre til start, og lenger ut i sesongen kårer man den som gjenstår som vinner.

Man har også en ytterligere regatta som heter “Copa Gran Canaria” der man starter i ulike baner med tidsintervaller, og der den med best tid naturligvis går av med seieren.
Seglerundene tar ca. 1 times tid, og går fra det som kalles “Mar Fea” (Styggvannet) til “ Boyòn de la Campana” (klokkebøyen).

I tillegg til konkurransene ligger man i trening hele sommeren, og mannskapet så og si bor nede i havnen. I helgene lages det store paella panner, som sørger for at mannskapet får i seg nok næring, og at den sosiale faktoren holdes høyt. Her møtes deltagere, venner og familie rundt langbord. Hvert mannskap har sin egen garderobe der maten lages og drikken kjøles. Garderobene er peget av den enkelte båtens farger og sponsor.


SOMMERSKOLE
I tillegg til konkurransene i helgen, arrangeres det også sommerskole for barn.


VELA LATINA
“Latinerseil” i seg selv er ikke typisk for Gran Canaria, det praktiseres langs hele Middelhavskysten. Noen indikerer at det var på elven Nilen man første gang fabrikerte og praktiskerte latinerseil. Og at det var derfra forretningsmenn og seilere videreførte den oppover i mellomEuropa.

I antikken brukte man i utgangspunktet ikke seil for å navigere, av den enkle grunn at det var mer praktisk å ro. Men etter hvert kom det økonomiske aspektet inn, og det ble kostbart å underholde et mannskap med slaver. På den måten ble seglet en erstattning for årer. Man regner med at ”Latinerseil” kom til Lanzarote rundt 1300-tallet, etter dukumentasjonen fra ekspedisjonene til den mallorkinske sjømannen Jaume Ferrer i 1357.

I det 16 århundre kan man se at ”latinerseilet” gradvis blir erstattet av andre type seil, og på slutten av århundret forsvinner ”latinerseilet” helt, så nær på hos småbåter som ekskulsivt seiler langs kysten i serviceoppdrag, fiske og mindre kabotasje oppdrag. Grunnen til at ”latinerseilet” er så praktisk på disse småbåtene er at de ikke behøver en stående rigg, og blir derfor mye enkelere å heise og fire seilet etter behov.

Las Palmas by, og San Telmo havnen hadde ikke tilstrekkelig infrastruktur for å legge til havn store skip, og på den måten ta om bord passasjerer. Derfor ble det i 1902 konstruert en dam på ca. 1 km. Den er under denne perioden det skjer en endring i handelen i Las Palmas, og aktiviteten ”cambullón” som kommer fra det engelske uttrykket “come buy on” tar form. En cambullonero er altså en seiler som realiserer handel mellom skipene som kommer til Las Palmas og de små forretningene som ligger på land.

Fra og med 1962 opplever man en utrolig interesse for “latinerseil” og samme år går klubben for denne seg lintressen over til å kalle seg Club de Vela Latina Canaria.

I dag brukes Vela Latina Canaria ene og alene i sportslige sammenheng. Båten er etter mange års erfaring tilpasset de vær og vinforhold som råder utenfor kysten av Las Palmas, og egner seg i dag kun til mindre konkurransestrekker. Sporten får mye oppmerksomhet fra kanarierne selv, og det er et yrende folkeliv i havnen hele sommeren.