29/4:  PSOE socialdemokraterna vann en stor seger i gårdagens val. 123 mandat i riksdagen räcker inte till majoritets regering men de har alla möjligheter till att bilda regering med flera olika alternativ. De sista nyheterna tyder på att de kommer att försöka styra i minoritet. Spanjorerna vallfärdade till röstlokalerna med en 75,5% deltagande vilket är en höjning på 9% jämfört med 2016.  Det kommer att ta tid innan en säker regering har bildats med tanke på att det är ett val till slutet på denna månad.

VOX höger extremisterna tog sig in, dock inte med så stor slagkraft som många trodde 24 mandat gör dock att de sitter med och kan påverka. 

De som tappade mest var PP de gick ner ifrån 137 till 66 mandat, på höger sidan svarade Ciudadanos för uppgång ifrån 32 till 57 mandat. 

28/4: Idag röstar Spanien till riksdagen i Spanien över 36,5 miljoner skall idag till urnorna för at bestämma vilka som skal styra landet framöver. Det är första gången i Spaniens historia som det står mellan 5 större partier enligt alla statistiker. 

Enligt de sista undersökningarna kommer PSOE socialistiska partiet att få flest röster, men det ser inte ut som att de får majoritet utan de måste i koalition med något eller några av de andra partierna.

Höger blocket som nu fått ännu ett parti i form av VOX den extrema högern, något som Spanien tidigare inte haft gör att de nu sluter sig nu till övriga Europa med samma tendenser. De tre höger partierna PP, Ciudadanos och VOX verkar heller inte få ihop tillräckligt för att kunna bilda regering. Det är ett stort mörkertal då det är runt 40% som säger att de fortfarande är osäkra på var de skall lägga sin röst. 

Så den stora frågan är vem skall binda sig med vem. Under valkampanjen har Ciudadanos ledare Albert Rivera sagt att han vägrar bilda regering med Pedro Sanchez PSOE och även andra partier har uttryck vilka de inte tänker bilda regering med så det blir mycket spännande att se vad det slutliga resultatet blir. Ifrån kl 14.00 och framöver kommer alla tv kanaler att rapportera och löpande presentera resultat live. 

Med detta är inte valen över på Kanarieöarna den 26 maj är det EU val men även kanariska parlamentet skall röstas samma dag.