Nu är det jul – igen Och de tre kungarna kommer ”los reyes”

Trettondagsafton, 5:e januari. Nu har julen kommit!!! På eftermiddagen ankommer ”Los tres Reyes Magos”, de tre vise männen. I Las Palmas brukar de komma till hamnen, mötta av tusentals barn och föräldrar. På eftermiddagen ordnas ett stort tåg eller procession genom gatorna där de tre vise männen, Melchor, Baltasar och Gaspar, ridande på sina kameler delar ut karameller till barnen. Barnen lägger sig tidigt denna kväll efter det att de satt ut vatten, kakor eller liknande till ”Los Reyes Magos” och deras kameler.

Processioner sker i de flesta städerna. I Las Palmas oerhört imponerande och stämningsfullt. Med Start Kl. 12.00 då de 3 kungarna anländer i hamnen. Själva tåget startar kl. 17. 00 ifrån fästningen Castillo de la Luz går sedan via gatan Juan Rejon, förbi Santa Catalina Parken, förbi Klubb Nautico, in på gatan Leon y Castillo hela vägen ner till Parken San Telmo

I  området San Fernando Maspalomas  i ett något mindre format, men kul att se.  Startar kl. 18.00 utanför Kulturhuset  och genom gatorna via; Gatan Mogan, Gatan Tunte, Avenida de Gáldar, Avenida Francisco Hernández González y Avenida de Tejeda förbi shoppingcenter San Fernando till Parken San Fernando.

Arguineguin de tre vise männen ankommer hamnen kl 18.00 och går sedan upp genom gatorna i byn.

På kväll /natten de 5:te  håller de flesta butiker öppet till sent. På shoppinggatan Triana i Las Palmas sätts bord ut på gatan för sista minuten inköp. De flesta butikerna i området håller öppet till sent fram på småtimmarna. De brukar samlas massa människor för att fira in julen de flesta barer och restauranger har fullt denna kväll, här träffas unga som äldre för att fira.

Nedan: karta med punkter för tågen i Las Palmas och San Fernando Maspalomas. 

Hamnen Sanapú

Här anländer de 3 kungarna kl. 12.00

Castillo de La Luz

Här startar tåget Kl. 17.00

Parken San Telmo

Här avslutas tåget 

Gatan Juan Rejon

Gatan Juna Rejon

Club Nautico

Club Nautico

Kultur huset i San Fernando

Här startar tåget kl. 18.00 

Gatan Tunte

Tunte San Fernando 

Gatan Mogan

Gatan Galdar

Gatan Francisco Hernández González, 23-11

Här svänfer tåget in på denna gata som ligger precis framför Eurospar San Fernando

Gatan Tejeda

Parken San Fernando

Här avslutas tåget med de 3 kungarna

Hamnen i Arguineguin

Calle Triana

shoppinggatan Triana

 På trettondagen, 6/1, vaknar barnen tidigt och finner sina julklappar på den plats där de lämnade mat och dryck till de tre vise männen. På eftermiddagen träffas ofta familjer och släkt för att visa upp vad man fått av los Reyes och man äter en lunch eller middag tillsammans. På senare tid har man skapat en speciell kaka ”Roscon de Reyes” som kan liknas vid vår risgrynsgröt såtillvida att i någon av kakorna finns en present eller en karamell. Den som får denna får tur med sig.