Nyårsafton firas på samma sätt som vi är vana vid. Affärerna stänger tidigare än vanligt. Frisörsalongerna jobbar övertid för att hinna preparera alla som skall se extra bra ut på kvällen. För det är viktigt. Nu skall man klä upp sig och ta på sig allt som köpts till denna anledning. Middagen består vanligtvis av en större meny där såväl skaldjur som kötträtter ingår.

Champagne förstås, eller den spanska varianten som heter Cava. Middagen äts vanligtvis ute på någon restaurang, även om det på senare år börjat ändras och man preparerar fester hemma hos varandra. Det är mycket dyrt att boka in sig på nyårsarrangemang generellt. 

TV kanalerna sänder uppsummeringar från det gågna året och själva 12-slaget sänds varje år från olika regioner i Spanien. Till 12-slaget delar man ut ”cotillones”, festpåsar som innehåller masker, girlanger, hattar etc. Dessutom delar man ut tolv stycken druvor till alla deltagare. Dessa ”uvas de suerte” –lyckodruvor- skall ätas en och en till varje klockslag och på detta sättet föra tur med sig.

Fyrverkerier i alla storlekar och modeller skjuts klockan 24.00. I turistområdet på södra Gran Canaria brukar dessa fyrverkerier vara oerhört fina och många, då de flesta hotellen skjuter upp varsitt fyrverkeri. Nyårsdagen är helgdag och lite ”dagen efter”. Fram på eftermiddagen fylls restaurangerna än en gång då familjerna gemensamt går ut och äter en sen lunch.