I dag feirer Spania 40 år siden grunnloven ble skrevet. I praksis betød det overgangen mellom diktatur og demokrati.

Den 6.desember er det fiesta i hele Spania. Da feires Grunnloven, som bekrefter den endelige overgangen mellom diktatur og demokrati. Det var i 1978, etter diktatoren Francos død, at spanjolene endelig fikk utarbeidet og godkjent den grunnloven som gjelder i dag.

Spanjolene omtaler gjerne grunnloven som selve nøkkelen til det parlamentariske demokratiet de nå lever i. Den er symbolet på skillet mellom 40 år med totalitærstyre, og et styre med frihet og rettigheter.

Grunnloven består av 169 artikler som definerer alle fundamentale og offentlige rettigheter, den sosialøkonomiske modellen, samt oppdelingen av det spanske territoriet.

For å få grunnloven i havn, var det nødvendig med en avtale mellom alle politiske hold.

Etter valget i 1977 ble det opprettet en kommisjon, som fikk ansvaret for å utarbeide en ny grunnlov. Denne skulle være i overensstemmelse med samtiden, og de store endringene som pågikk i Spania.

Utkastet ble godkjent av nasjonalforsamlingen den 31.oktober 1978, men for at grunnloven skulle kunne kalle seg gyldig, måtte også flertallet av ”mannen i gata” si seg enig i innholdet.

Folkeavstemningen fant sted nettopp den 6.desember 1978, og grunnloven ble godkjent av 87,78% av stemmene