Aktuell trolig kurs för stormen Leslie 12.10
Stormens aktuella position markerat med X

Lördag 14/10

Leslie har nu varit det stora samtals ämnet hela denna vecka skall vi få storm eller inte… 

NU konfirmerar Aemat att den drar förbi norr om oss och kommer att nå Spanska fastlandet som storm med vindar upp emot 80 km och regnbyar ned 75 -110 liter /m2 . 

Kanarieöarna klarar sig undan stormen och kommer endast att drabbas av svansen ifrån den som drar med sig mycket regn. Så det blir regn framför allt på Tenerife och La Palmas. Gran Canaria kan klara sig undan dåligt väder.

Torsdag 11/10

Kanariska regeringen och Aemat går ut med en förvarning för extremt dåligt väder från Lördag och framöver, i första hand för följande öar; La Palma, EL Hierro, La Gomera och Tenerife. 

Det är den tropiska stormen Leslie som nu har ändrat kurs och kommer att påverka ovanstående öar. Naturligtvis får även de övriga öarna en släng av dåligt väder men inte i stormstyrka. 

De ber befolkningen följa med på nyhets rapportering under de närmaste dagarna för att följa utvecklingen av situationen samt lyssna på de varningar som eventuellt kommer. 

Tisdag:

Stormen Leslie har inte svängt så mycket norr som de var förväntat utan har en mer sydlig kurs men fortfarande kommer den att svänga norr om öarna enligt uppgifter. Men man säger samtidigt att man kan inte göra en bra gissning förrän på onsdag eftermiddag. 

Vilket fall så kommer vi att få höstens första nederbörd i form av lättare regn dock mest i bergsregionerna. Så vi fortsätter att följa stormens väg och ser vad som händer

Måndag; Kl. 16.00:

Enligt de sista uppgifter ifrån Aemat som med stort intresse följer denna ovädersfront tillsammans med orkan centret i Miami,  så har stormen svängt i en mer nordlig sträcka och den kommer inte att beröra öarna. Om inte saker och ting ändras inom de närmaste dagarna så slår stormen in över Madeira och Azorerna istället för Kanarieöarna. Orkanen Leslie som nu är en tropisk storm rör sig sakta men stadigt över Atlanten mot Kanarieöarnas kust. Den befinner sig nu mitt i Atlanten och om den fortsätter på samma kurs och hastighet kan den nå öarna inom 4-5 dagar. Den kan även glida förbi utan någon effekt. En situation som kontrolleras och bevakas av AEMAT och rapporter kommer senare under veckan. Veckan börjar med ett litet regn oväder som kommer in över öarna under eftermiddagen på måndag och som sedan ligger kvar över öarna fram till att stormen Leslie eventuellt ankommer. Dock kommer temperaturen att öka något på grund av den varma luften som dessa oväder tar med sig och det blir en hög luftfuktighet.  Om Leslie ankommer så får vi starka stormvindar upp emot 4o knop och lokalt starka regnskurar på ca. 32/liter per kvm.