På Kanarieöarna växer det mycket  kaktusar med så kallade ” Tunos”  dvs kaktusar med fikon en variant av denna frukt är ”Tuno Indios”. Det är en typ av fikon som är ett så kallat superlivsmedel som har många egenskaper som nyttjar kroppen med andra ord väldigt nyttigt.

Den har mycket mer kalium än banan och dadlar.  Denna superfrukt innehåller Vitamin E, magnesium, kalcium, vitamin K, B2, B8, B9-10 och oändligt antal fler mineraler och andra vitaminer. Den har lika mycket E vitamin som kiwi, guaba och mango. Det är bara den närmaste kusinen ”El Tuno”, vanlig kaktusfrukt som har mer magnesium än denna variant av frukten. Den växer vilt överallt på hela ön i raviner och bergsluttningar, den har en röd klar färg som på bilden ovan. 

Den är dock inte enkel att tillaga och äta, den är full med små nålar och även med små frön, se även upp med kläderna då den färgar enormt.

 Nedan får ni två förslag på recept för att tillreda den frukt. Man kan också äta den rå då man har skalat av alla nålar och det yttre skalet den smakar bäst nerkyld. Se video ovan hur man äter och skalar denna frukt enklast.
Recept

Tuno sås;

Ni behöver 30 st frukter  ca ett kilo, skala dem helst i diskhon då det färgar kraftigt. Lägg all fruktkött i mixern krossa till juice och sila bort frön och häll över i en kastrull. Tillsätt en nypa salt, lite socker eller honung (föratt bryta av syrligehten) och en dryg matsked med tequila eller rom. Låt de sjuda på svag värme tills att den tjocknar. En variant är att koka såsen tillsammans med kyckling- eller kalkon bröst.

 Tuno Ris

Ni behöver 10 st frukter, skala dem helst i diskhon då färgar kraftigt. Lägg all fruktkött i mixern krossa till juice och filtra bort frön och häll över i en kastrull. Tilssätt ett glas med vatten och ris koka enligt paketet. Resultatet blir ris med alla de nyttiga ingredienser som frukten innehåller.