IMG_1967

Trettondagsafton, 5:e januari.
Nu har julen kommit!!!

På eftermiddagen ankommer ”Los tres Reyes Magos”, de tre vise männen. I Las Palmas brukar de komma till hamnen, mötta av tusentals barn och föräldrar. På eftermiddagen ordnas ett stort tåg eller procession genom gatorna där de tre vise männen, Melchor, Baltasar och Gaspar, ridande på sina kameler delar ut karameller till barnen.

Dessa processioner sker i de flesta städerna. I Las Palmas oerhört imponerande och stämningsfullt. I Playa del Ingles, vanligtvis på Avenida Tirajana i ett något mindre format. Barnen lägger sig tidigt denna kväll efter det att de satt ut vatten, kakor eller liknande till ”Los Reyes Magos” och deras kameler.

Reyes-Magos-Las-Palmas-2010På trettondagen, 6/1, vaknar barnen tidigt och finner sina julklappar på den plats där de lämnade mat och dryck till de tre vise männen. På eftermiddagen träffas ofta familjer och släkt för att visa upp vad man fått av los Reyes och man äter en lunch eller middag tillsammans. På senare tid har man skapat en speciell kaka ”Roscon de Reyes” som kan liknas vid vår risgrynsgröt såtillvida att i någon av kakorna finns en present eller en karamell. Den som får denna får tur med sig.

På torsdags kvällen/natten håller de flesta butiker öppet till sent. På shoppinggatan Triana i Las Palmas sätts bord ut på gatan för sista minuten inköp. De flesta butikerna i området håller öppet till sent fram på småtimmarna. De brukar samlas massa människor för att fira in julen de flesta barer och restauranger har fullt denna kväll, här träffas unga som äldre för att fira.