Nå blir det slutt på å dra fram bærebare datorer, telefoner og toalettsaker når du går gjennom sikkerhetskontrollen på spanske flyplasser

I 2024 vil det ikke lenger bli krevet at passasjerene på spanske flyplasser må deponere elektroniske eiendeler og enheter med flytende væske, når de går gjennom sikkerhetskontrollene. Det statelig, spanske selskapet Aena som drifter spanske flyplasser skal gå til innkjøp av 3D-scannere som gjør at man gjennomlyser håndbagasjen uten at telefoner, bærbare datorer og småflasker med flytende innhold på tas ut av bagasjen og legges separat på båndet. 

Den første flyplassen i Spania som tar i bruk den nye 3D-scanneren er Madrid-Barajas og Barcelona-El Prat, som står for 40% av passasjertrafikken. På slutten av 2024 vil flyplassen på Palma de Mallorca ta i bruk de nye 3D scannerne i sikkerhetskontrollen, og deretter vil resten av flyplassene fortløpende få sin oppgradering. 

Tiltaket er en del av en plan for å modernisere kontrollene av sikkerhet av spanske flyplasser, som Aena har til hensikt å fremskynde passasjerstrømmen med og som også inkluderer utplassering av biometriske tilgangssystemer.

Den vil også implementere automatiserte linjer for håndtering av håndbagasje (ATRS) og et fjernkontrollsystem (Remote), som lar sikkerhetsvakter utføre arbeidet sitt fra et eksternt rom, uten fysisk å være tilstede i sikkerhetskontrollen.

ATRS gjør det mulig å skille mistenkelige bagasje/innhold fra de som ikke er det, og håndtering og retur av skuffer automatisk, uten at passasjeren trenger å bekymre seg for dem. I følge  Aena vil de i løpet av et tiår (2018-2028) ha investert 1.170 millioner euro i fysisk sikkerhet, ved å fornye alt inspeksjonsutstyr av bagasje og sikkerhetsfiltre. 

Säkerhetskontroll på flygplatsen