Mandelblomsfestivalen i Valsequillo firar 50 års jubileum

En av de stora byfesterna som firas i bergsbyarna på Gran Canaria är mandelblomningen. I byn Valsequillo som är en av de byar som inte ligger på så hög höjd, firar man blomningen redan i Januari då blomningen startar redan i början av månaden.

 De arrangeras olika händelser under hela veckan med start den 20 till den stora dagen den 29 januari. Såsom försäljning av hantverk ifrån området, folkdans, folkmusik, konserter, vandringsutflykt och naturligtvis stånd  med mandel inspirerade produkter.

Hela kommunen som består av de 4 stora bydelarna, La Barrera, Valsequillo centrum, Las Vegas och Tenteniguada, de 2 sista kvarteren ligger i bergen ovanför själva byn, är med och har olika arrangemang under veckan. I år firar man dessutom 50 års jubileum, det hela startade i den lilla byn Tenteniguada på initiativ av invånarna i området. För varje år har festen vuxit och har utvecklats till en fest för hela kommnunen.

Stranden i Puerto de Mogan

De kallar den för ”Ruta del Almendro en flor”  vilket fritt översatt betyder ”Rutt för mandelträdet i blom” Under hela veckan arrangeras de olika saker men de stora dagarna är ifrån fredagen den 27 till söndagen den 29 Januari. Nedan följer ett program med de viktigaste punkterna dessa dagar.

27/1 Tenteniguada:  Invigningsceremoni kl. 20.00 och kvällen avslutas med konsert av Los Sabandeños Kl. 21.30

Stranden i Puerto de Mogan

28/1: Vandringsutflykt med start kl.08.00 från Plaza de San Miguel, centrum Valsequillo stad. Kostnad är 4,50 per person för en skadeförsäkring. Arrangeras ev klubben Amigos senderistas de Valsqeuillo.  Mer information och inskrivning på telefon 626 492 969 – Whatsapp.

Turisternas dag  besök kommunen Valsequillo. Kl. 10.30 öpnnar de olika försäljningstånden i alla byarna.
Kl.11.00 folkmusik med dans på gatorna i Tenteniguada.

Kvist med Mandelblommor

Kl. 11.30 öppnar de olika informationsdiskarna där information om kommunen och festen ges till de besökande turisterna som gästar denna dag.
Kl. 12.30 folkmusik med dans.
Kl. 13.00 öppnar de olika avsmaknings stånden med typiska kanariska rätter som potaje de berros, paella, garbanzada med mera.

Kl. 15.00 Instruktion i hur man mjölkar en ko och andra nödvändiga kunnskaper.
kl. 20.30. Centrum Valsequillo; flera olika konserter folkmusik blandat med populär musik
Kl. 21.00 Grillfest i Las Vegas by

Korg med mandlar

Söndagen den 29/1 HUVUDDAGEN
Denna dag är det fest i alla byarna med folkdans, musik och matstånd och grillar som serverar allt som går att grilla.

LAS VEGAS
09.30 Öppnar de olika stånden längs huvudvägen GC41. Under hela dagern grillar men en hel gris som man kan avsmaka från kl.16.00

På förmiddagenm kan man ta ett minitåg som tar er genom det område där det finns flest madelträd i kommunen.

Falokdans på gatorna

Från Kl. 12.00 och framåt arrangeras allt ifrån avsmakning  av typiska kanariska rätter och en uppvisning i att tröska med häst.

KVARTERET LA BARRERA
KL. 08.00 – 16.00 : Jordbruskmarknad med boskap och hantverk. Under dagen har man tävling i bäst Mojosås och bäst papa arrugada (skrynkelpotatis)

TENTENIGUADA
Kl. 10.30 öppnar de oilka stånden. Samtidgt krönar man den bästa folkdräkten för dagen.

Kl. 12.oo. Avsmakning av typiska maträtter ifrån den kanariska landsbygden.

Kl. 15.00 avsmakning av färsk mjölk direkt från kon.

TA BUSSEN 

Bussbolaget Global kommer att sätta upp direkt och extra trafik under lördagen och söndagen 28-29/1, från  santa Catalina & San Telmo i Las Palmas, Telde och Faro Maspalomas.
För de som köper tur och retur biljett under dessa dagar ifrån dessa destinationer åker gratis buss mellan Valsequillo – Tenteniguada.

Buss tider: Global 

show med draghästar
Busstider faro