Efter intensiva förhandlingar med sina koalitionspartners så har den spanska regeringen nu presenterat sitt tredje ”anti kris” program.

Detta tredje steg kommer att kosta staten 10 miljarder euros uppskattningsvis,vilke gör att totalbeloppet för de tre paketen nu uppgår till ungefär 45 miljarder euros. Vid presentationen av paketet belyste landets president, Pedro Sanchez, att man lyckats sänka inflationen mer än i något annat europeiskt land under den senaste tiden. I övrigt har regeringen beslutat att hyror för boende maximalt får höjas med 2% under de kommande sex månaderna.

Pedro Sanchez

Det är en ren förlängning av det man beslutade under förra sommaren och som gällt sedan dess. Samtidigt förlängs skrivna avtal under sex månader från dess utgångsdatum till gällande villkor. Sedan förra sommaren har staten subventionerat varje liter bilbränsla med 20 cent (ca. 2 kronor) till alla. Denna subvention tas nu bort, men bibehålls för de mest utsatta sektorerna, exempelvis transportbranschen.

För alla som tjänar mindre än 27.000 euros per år och som inte har en förmögenhet som överstiger 75.000 euros så kommer staten att dela ut en check på 200 euros för att möta de kraftiga höjningarna på mat. Man har också beslutat att sänka momsen på vissa av de matvaror som stigit mest i pris. I paketet ingår flera åtgärder än de vi nämnt här.(Canarias7)