En undersökning som gjorts i samarbete med det vulkaniska institutet på Kanarieöarna (Instituto Volcanologico de Canarias) och universiteten i Grenoble (Frankrike), Madrid och Barcelona har kunnat konstatera att Gran Canaria fortfarande är vulkaniskt aktiv.

I texten, som presenteras i tidningen Canarias7, kan vi bland annat läsa att det senaste vulkanutbrottet på ön skedde för ungefär 2.000 år sedan. Utbrottet skedde då i ”Pico de Bandama” strax väster om huvudstaden Las Palmas. Totalt har man kunnat konstatera 24 vulkanutbrott under de senaste 11.000 åren. Samtliga vulkanutbrott har skett på den norra delen av Gran Canaria.

Utvinningen av geotermisk energi är fortfarande på försöksstadiet och nyligen förlängdes tillståndet för oljebolaget Repsol, ytterligare ett år. Tillståndet gäller kommunerna ”La Aldea de San Nicolas”, Tejeda, Mogán, San  Bartolome de Tirajana (kommunen dit bland annat turistorterna Playa del Ingles, San Agustín och Maspalomas tillhör), Santa Lucia de Tirajana, Aguimes och Ingenio.
(Canarias7)

Les mer om: Pico de Bandama

Bandama Kratern