Sedan en tid tillbaka jobbas de med ett projekt som skall se till att sanddynerna i Maspalomas skyddas bättre än de gjort hittills.

Under pandemin, när turismen lyste med sin frånvaro, kunde vi läsa om hur sanddynerna återhämtade och växte till sig. Helt klart med andra ord, att människorna som invaderar dessa skyddade dyner skadar nationalparken.

Myndigheterna på Gran Canaria har därför påbörjat ett projekt som går under namnet ”Masdunas” (mer dyner…).

I projektet ingår bland annat flera avstängningar som skall se till att dynerna får vara i fred. Exakt var dessa kommer att installeras framgår inte av artikeln i tidningen Canarias7, men ett troligt område är från utkiksposten från hotellet Riu Palace, längst ner på Avenida Tirajana.

Glädjande är att man kunnat notera att mellan 150-160 ”balancones” slagit rot naturligt vid dynerna intill köpcentret Anexo 2. Dessa växter ser till att binda sanden så att den inte blåser iväg, samtidigt som den bidrar med att nya dyner bildas.

Under de senaste åren har man även tillfört 60.000 kubikmeter sand till Maspalomas. Nu kan man konstatera att ungefär 80% av denna volym har absorberats och ser ut till att stanna i dynerna på Maspalomas.
(Canarias7)

Balancones på dynorna