Gran Canaria Walking Festival 2022:

missa inte chansen att lära känna Gran Canarias underbara natur

Walking Festival

Annons

Mellan 27 och 30 oktober firas den 11:e upplagan av Gran Canarias internationella vandringsfestival med 4 nya rutter. Det går att anmäla sig på webben, men det är bäst att skynda på för sista anmälningsdatum närmar sig.

Under festivalen får deltagarna inte bara ta del av öns härliga vandringar, utan också smaka på den lokala gastronomin och upptäcka flera charmiga boenden på landsbygden.

Gran Canaria Walking Festival har i år, 2022, ett helt nytt program med vandringar för den som vill lära känna öns natur. Det är Gran Canaria Natural & Active som organiserar den här 11:e upplagan av festivalen. De har förberett 4 rutter som kommer att gå genom öns inre delar och leda deltagarna till den otroliga kusten för att njuta av havet. Alla som älskar att vandra och som vill upptäcka Gran Canarias varierande stigar bör ta den här chansen.

Festivalen är sponsrad av Cabildo de Gran Canaria (ö-styret) genom Gran Canarias turistråd, med stöd av kommunerna Tejeda och Villa de Agaete. I år erbjuds deltagarna att inte bara njuta av sköna vandringsdagar, utan också att ta del av kultur, gastronomi och upptäcka fina boenden på landsbygden som vittnar om öns historia. Det är Gran Canaria Natural & Active som står bakom själva utformningen av evenemanget

Den 27 oktober hålls den första vandringen ”El corazón del Volcán” (Vulkanens hjärta). Den kommer att utgå från Fontanales och slingra sig förbi förstklassiga landskap som Montañón Negro, Degollada de Las Palomas och Tejeda, där rutten slutar. Där ligger spännande boenden som Hotel Rural Fonda de La Tea , där historiens vingslag än kan höras.

Den 28 oktober kommer alla deltagande hikers att ta sig igenom det ökenlika och imponerande landskapet på öns sydöstra del, längs den rutt som kallas ”Ansite Ayer y Hoy” (Ansite idag och igår). Sträckan utgår från La Fortaleza, en av öns mest betydelsefulla arkeologiska fyndplatser, så vandringen är fullspäckad av historia. Längs vägen kommer man att kunna se de palmlundar som är så karaktäristiska för den här delen av ön. När vandrarna kommer till Ingenio de Santa Lucía kommer de att stifta bekantskap med ett landsbygdsboende: Casa Rural La Longuera de Tirajana, som är ett typiskt kanariskt hus från 1865. Där blir det servering av smakbitar från den lokala gastronomin och sedan fortsätter turen fram till byn Santa Lucía de Tirajana.

Hotell Fonda de la Tea

Hotell Fonda de la Tea

Casa Rural La Longuera de Tirajana

Casa Rural La Longuera de Tirajana

Den 29 oktober kommer vandrarna att starta från Juncalillo längs rutten man kallat ”En Busca del Agua” (På jakt efter vattnet). Turen fortsätter genom ravinen Barranco Hondo, förbi vattenreservoaren La Presa de Lugarejos och El Hornillo, för att sedan fortsätta nedåt från El Sao till den bördiga dalen Valle de Agaete. Där avslutas vandringen vid ett hotell som överraskar: Hotel Rural La Longueras, mer känt under namnet ”La Casa Roja” (Det röda huset). Det är en herrgård från 1800-talet som är spännande för både hotellgäster och tillfälliga besökare.

Under den sista dagen, den 30 oktober, erbjuds en mycket speciell vandring som också är en av nyheterna i årets festival. Rutten kallas ”Tras los últimos pasos en Guguy” (På spaning efter de sista fotspåren i Guguy). En oförglömlig upplevelse väntar när deltagarna vandrar igenom ett av öns mest orörda områden fram till den sägenomspunna stranden Playa de Guguy. Landskapet är en del av Gran Canarias biosfärområde. Om vädret tillåter går det bra att ta ett härligt bad i det kristallklara vattnet. Vandringen och hela festivalen avslutas vid hotell Hotel La Aldea Suites, som är en oas mellan berg och hav mitt emellan skyddade naturreservat.

Hotell Fonda de la Tea

Hotel La Aldea Suites

Hotel Rural Las Longueras

Hotell Rural Las Longueras

Anmälan till den 11:e utgåvan av festivalen görs på evenemangets hemsida: www.grancanariawalkingfestival.com. Det går att anmäla sig till en rutt i taget eller välja ett paket där alla fyra vandringar ingår.

I samtliga vandringar ingår transport från två olika uppsamlingsplatser på ön, guidning av specialiserade guider, provsmakning samt lättlunch eller picknick. Vi vill att festivalen ska fortsätta att vara miljövänlig och inte använda plast. När det serveras picknick och provsmakningar används därför vatten i miljövänlig förpackning från Aqualy -ett vatten som bara säljs på Kanarieöarna, av Pricemesa genom Grupo Fedola.

Upptäck naturen på Gran Canaria med Gran Canaria Natural & Active
Casa Rural Maria Luisa

Casa Rural María-Luisa

Gran Canaria har ett enastående klimat, ett varierande landskap och mängder av byar som behållit sin charm. Det är fantastiskt att kunna njuta av att vara ute i naturen under hela året, oberoende av årstid. Gran Canaria Natural & Active är en firma som tillhandahåller information om bergsklättring, vandring, kulturella turer, canjoning, provsmakning av öns fantastiska viner och Gran Canarias första invånare, som det berättas om på Museo de La Fortaleza. Dessutom har den här firman koll på hur man bäst bokar boenden på öns landsbygd – hotell och stugor som är perfekta utgångspunkter för den som vill utforska den imponerande naturen i de inre delarna av ön. Vill du lära känna Gran Canarias outforskade delar, så gör du det enkelt genom att klicka dig fram på sidan www.grancanarianaturalandactive.com

Hotell Rural La Hacienda del Buen Suceso

Gran Canaria Natural & Active samarbetar med inte mindre än 25 olika boenden på landsbygden, 20 stuguthyrningsmöjligheter och 5 hotell: Hotel Rural Fonda de La Tea, Hotel Rural La Longueras, Hotel La Aldea Suites, Hotel Rural Las Calas och Hotel La Hacienda del Buen Suceso. Följande företag är också anknutna: Climbo och Vivac Aventura, som är specialiserade inom friluftsliv samt Turinka Canarias, som organiserar besök när det gäller kulturella och gastronomiska upplevelser och arkeologiska fyndplatser.

Dessutom samarbetar de med bodegas Los Berrazales-Finca La Laja i Agaete och Bodega Las Tirajanas i San Bartolomé de Tirajana, där man kan besöka vingårdar med vinprovning, men också Centro de Interpretación La Fortaleza i Santa Lucía de Tirajana. Där utgår guidade rundturer till hela museet och till den närliggande arkeologiska fyndplatsen, dessutom finns workshops och tillfälliga utställningar som visar delar av den värld som ursprungsbefolkningen levde i.

Casa Tamadaba

Casa Rural Tamadaba

Casa Rural Casa de la Virgen

Casa Rural Casa de la Virgen

Casa Allureh

Allureh Emblematic Lodging

Hotel Rural Las Calas

Hotell Rural Las Calas