Dags att anmäla sig till årets internationella vandringsevenemang
Gran Canaria Walking Festival XI

I år går evenemanget av stapeln 27 – 30 oktober med fyra nya vandringar på programmet. En av dem går till det magiska och vilda bergsmassivet Guguy.

Det är föreningen Gran Canaria Natural & Active som organiserar 11:e upplagan av Internationella vandringsfestivalen Gran Canaria Walking Festival. Nu är det dags att anmäla sig till denna härliga begivenhet för vandringsturism som kommer att äga rum 27 – 30 oktober. Alla som älskar att vistas i naturen och som vill delta i vandringarna, kan redan nu checka in och registrera sig på webbsidan grancanariawalking festival.com

Canaria Walking Festival är sponsrad av Gran Canarias ö-styre genom turistrådet på Gran Canaria och festivalen är en fantastisk möjlighet, för alla som tycker om att vandra och som älskar naturen, att upptäcka öns vackraste och mesta spektakulära platser. Dessutom ges möjlighet att ta del av öns mångsidiga gastronomi och mångskiftande arkeologiska och etnografiska arv. Gran Canaria Walking Festival och  Gran Canaria Natural & Active samarbetar också med olika landsbygdsboenden på Gran Canaria, där alla vandrare kan samlas och ta igen sig efter vandringen och provsmaka lokala produkter. Det som serveras varierar och är typiskt för var och en av de delar av ön där de olika vandringar äger rum och som är planerade för den 11:e upplagan av festivalen.

walking festival

I år kan du vandra till Guguy
Precis som tidigare år har Gran Canaria Natural & Active planerat in fyra nya vandringar, en för varje dag, som var och en är enastående och bjuder på stora naturvärden, inte minst den som går genom bergsmassivet Guguy eller Güigüí -ett område som är ett bland många skyddade naturområden på Kanarieöarna. Det är också ett SAC enligt Natura 2000, dvs. ett särskilt bevarandeområde (Special Area of Conservation) och trakten tillhör Gran Canarias biosfärområde. Alla som är intresserade att delta kan anmäla sig till en av vandringarna eller till alla fyra. 

Rutt 1 den 27 oktober tejeda

Väljer man att delta i alla fyra vandringar kan man, kanske mer än under tidigare upplagor av festivalen, uppleva öns enorma kontraster i landskapet: från skogar till ökenlandskap, och från vulkaner till områden med arkeologiska fynd efter öns första befolkning.

”I vulkanens hjärta” är den vandring som kommer att genomföras den 27 oktober, en rutt som är 13 km lång och börjar vid gården Fontanales, i en av de mest gröna delarna av ön, och den slutar i byn Tejeda, som anses vara en av Spaniens vackraste byar.

Ett av de boende man kan hyra
Hotel Rural Fonda de la Tea
Tejeda By

Den 28 oktober heter vandringen ”Ansite i går och i dag” och är en inbjudan att lära känna en av de viktigaste arkeologiska fyndplatserna på ön: La Fortaleza, där öns urbefolkning blev tvungen att kapitulera inför de kastilianska trupperna. Vandringen är 8,5 km lång och det tar ungefär fyra timmar att tillryggalägga den sträckan.

Casa Rural La Longuera de Tirajana

”På jakt efter vatten” heter vandringen som är planerad för lördagen 29 oktober. Den här rutten på 15,4 km börjar i Juncalillo, en plats som ligger i den övre delen av kommunen Gáldar. Vandringen går längs vattenfåran i ravinen Barranco Hondo, där odlade marker blandas med landskap som eroderats av vattnet och här finns spår efter grottmänniskor.

Hotel Rural Las Longueras

Hotel Rural Las Longueras 

Turen som går söndag 30 oktober och heter ”Vi följer spåren i Guguy”, är kanske den som är bäst av alla rutter det här året. Även om det är en tuff vandring på 11,2 km som det tar sex timmar att vandra, så är det ett äventyr att få uppleva det imponerande och magiska landskapet i Guguy och tills sist nå stranden med samma namn – ett minne för livet. Guguy är Gran Canarias äldsta bergsmassiv, 14,5 miljoner år gammalt, ett landskap som erosionen mejslat fram och som täcks av bland annat kanariska törelväxter som cardón och tabaiba, där man kan få syn på fåglar som kanarisk fiskgjuse, spetsstjärtad petrell och kanarisk korp.

La Aldea Suites

Under samtliga vandringar finns vandringsguider med som kan språk och som kommer att berätta om den natur som finns i de områden som besöks och om kultur och folkliv. I vandringarna ingår picknick-lunch eller smakprov av kanariska specialiteter. Provsmakningen görs i slutet av varje vandring på något av de boenden som samarbetar med Gran Canaria Natural & Active. Den 27/10 kommer provsmakningen att göras i byn Tejeda, där alla samlas på Hotel Rural Fonda de La Tea. Den 28/10 görs provsmakningen i Casa Rural La Longuera de Tirajana som ligger i Santa Lucia de Tirajana. Nästa tillfälle, den 29 oktober, blir i Hotel Rural Las Longueras i Agaete kommun och den 30/10 görs provsmakningen i Hotel La Aldea Suites, som ligger i Aldea de San Nicolás

La Aldea Suites
La Aldea Suites

I år har föreningen Gran Canaria Natural & Active stöd från kommunerna Tejeda och Agaete och föreningen fortsätter att utveckla en miljövänlig profil, som att allt emballage är av papper. Ingenting kommer att serveras i plastförpackningar under de picknick-luncher och provsmakningar som görs under de fyra inplanerade rutterna. För fjärde året i rad samarbetar man med Pricemasa som levererar vatten i tetrabehållare.

I anmälan ingår dessutom ansvars- och olycksfallsförsäkring och alla deltagare har chans att erhålla fina gåvor.

Det är viktigt att också påpeka att föreningen Gran Canaria Natural & Active vidtar alla de hygieniska åtgärder som behövs för att följa myndigheternas rekommendationer, för att garantera trygghet för deltagarna samtidigt som alla som är med ska kunna få en så härlig upplevelse som möjligt.

Föreningen
Gran Canaria Natural & Active är officiell representant för turistrådet på Gran Canaria och har som syfte att marknadsföra ön som en destination för aktiv turism och naturupplevelser. Det är en kvalitetsstämpel där aktörer samlas som ägnar sig åt hotellverksamhet, stuguthyrning och friluftsliv samt arkeologi, kultur och gastronomi.

Gran Canaria Natural & Active samarbetar med inte mindre än 26 olika landsbygdsboenden, varav 21 av dem är hus på landsbygden och 5 är landsortshotell: Hotel Rural Fonda de La Tea, Hotel Rural Las Longueras, Hotel La Aldea Suites, Hotel Rural Las Calas och Hotel La Hacienda del Buen Suceso. Följande företag är också knutna till föreningen: Climbo och Vivac Aventura, som är specialiserade inom friluftsliv och Turinka Canarias, som organiserar besök för kulturella och gastronomiska upplevelser samt till arkeologiska fyndplatser.

Dessutom är föreningen ansluten till vingårdar genom bodegas Los Berrazales-Finca La Laja i Agaete och Bodega Las Tirajanas i San Bartolomé de Tirajana, där man kan besöka bodegor med vinprovning. Från Centro de Interpretación La Fortaleza, i Santa Lucía de Tirajana, utgår guidade rundturer till hela museet och till den närliggande arkeologiska fyndplatsen. Där finns workshops och tillfälliga utställningar som visar upp den värld som ursprungsbefolkningen levde i.

Registrering görs via: grancanariawalkingfestival

Boka via: grancanarianaturalandactive