Den 19 juni 1861 utfärdade fyrkommissionen i spanien en rapport för behovet av fyrar runt om på Gran Canaria, för att säkra den alltmer ökade sjötrafiken. Det bedömde att det mest väsentliga var att bygga en på “Punta de Maspalomas” längst ut på södra spetsen av Gran Canaria, som skulle täcka södra sjöområdet upp till räckvidden av en fyr i Arinaga.

Dok fick man vänta mer än 20 år tills man påbörjade byggnationen av fyren. Den byggdes av den lokala ingenjören Juan de León y Castillo och stod klar 1890, den invigdes och tändes den första fenruari 1890.

Fyren Maspalomas

Sedan dess har den varit en symbol för Maspalomas och hela Gran Canaria. I 2005 utnämndes den till ett historiskt och kulturellt monument.

Den 23 april 2022 öppnade man ett etnografiskt museum i själva fyren. Där man bland annat har guidade Turer  på tisdagar, torsdagar och söndagar dessa måste dock bokas på förhand på telefon: 928382360/928382450 eller mail: [email protected] . Max antal personer:15

Centret är öppen måndag till söndag 10.30 – 11.30. På andra våningen är det flera utställningar om sjötrafiken och maspalomas utveckling. Det finns även en turistinformation. Här kan ni finna mer information: centroetnograficodelfarodemaspalomas.org dock är sidan endast på spanska men de har en engelsk version inom kort.
(Bilder och källa: centroetnograficodelfarodemaspalomas)

Fyren Maspalomas