”Pronto, muy pronto”, det vill säga snart eller väldigt snart, kommer tvånget att bära ansiktsmask inomhus att försvinna. Detta var ord som uttalades av den spanske presidenten, Pedro Sanchez, under söndagen.

Samtidigt betonade han att det slutligen är ett beslut som skall fattas av hälsomyndigheterna. Men med tanke på att Spanien har nått ett ”enormt högt” vaccineringsresultat och att landet har med den lägsta smittokvoten i Europa, så kommer tvånget att försvinna snart, eller mycket snart.

För en av ledarna inom vaccinationsorganisationen i Spanien är det emellertid ännu alldeles för tidigt att ta detta beslut.

Samtidigt förekommer två datum som troliga när det gäller avskaffandet. Enligt tidningen Canarias7 säger experterna att det kan ske i och med vårdagjämningen den 21 mars, eller, vilket man säger är troligare, till starten av påskveckan, den 11 april.

Redan nu på torsdag skall de olika regionerna tillsammans med hälsomyndigheten träffas, och alla utgår från att detta blir ett av de teman som skall behandlas.
(Canarias7)

Sanchez tar av sig masken