Fyra olika flyktingbåtar gav sig under tisdagen iväg från den marockanska kusten mot Kanarieöarna. Tre av dessa lokaliserades av en av kustbevakningens fartyg och 127 personer, varav 25 kvinnor, 6 barn och resten män, omhändertogs av kustbevakningen. Den fjärde båten visade sig emellertid ha råkat ut för en olycka och höll på att sjunka. Passagerarna ombord på den båten ringde den spanska, frivilliga, organisationen ”Caminando Fronteras” (gränsvandrare – fritt översatt) och meddelade att om de inte fick hjälp inom en halvtimme så skulle de dö.

Caminando Fronteras skickade informationen vidare till Guardia Civil på Gran Canaria. Meningen var att omedelbart sända en helikopter, men det visade sig att den helikopter som fanns tillgänglig på Gran Canaria just var på väg att återvända från en annan flyktingoperation söder om Gran Canaria och de var tvungna att gå till Gran Canarias flygplats för att tanka. Till slut blev det en av kustbevakningens fartyg som kom på plats först, bara för att konstatera att 18 av de 19 passagerarna hade omkommit.

Caminando Fronteras gick ut med en information under december månad där de hävdade att 4.016 personer omkommit vid försöken att ta sig från Afrikas kuster till Kanarieöarna under 2021.
(Canarias7)

Sjöräddningsbåt