Inför öppnandet av den spanska turistmässan Fitur i Madrid idag, onsdag, intervjuades Carlos Alamo, en av ledarna inom turistnäringen i regeringen på Gran Canaria.

Nedgången inom turismen kommer från den kraftiga och snabba utvecklingen av virusvarianten omicron enligt honom. Redan i december började man märka av den nya varianten och hotellen på öarna nådde en beläggning på 60-70% över jul och nyår.

Carlos Alamo

Före det visade det sig tydligt att när gränser öppnar och restriktioner tas bort så finns det en stor lust att resa, vilket gjorde att många hotell var i stort sett fullbokade under november. Januari och februari ser ut att gå på halvfart, medan indikationer finns att mars månad kommer att bli bra. Som exempel anger han Storbritanniens avsikt att inom kort slopa alla eller åtminstone de flesta restriktionerna.

Gran Canaria mottog 1,46 miljoner utländska turister under 2021, vilket kan jämföras med 1,09 miljoner i fjol. Under första halvåret 2021 minskade turismen med 88% jämfört med första halvåret 2019, det vill säga före pandemin. Det andra halvåret 2021 låg emellertid ”bara” 29% efter.

Gran Canarias flygplats var den som hade mest trafik av de åtta flygplatserna som finns på Kanarieöarna. Man mottog 6,9 miljoner passagerare varav 2.850.000 var utländska turister.

Carlos Alamo ser med tillförsikt fram emot 2022 som han tror blir ett år då vi går tillbaka mot det ”normala”.
(Canarias7)

Amadores stranden