Ja, det är lite det tema som gäller cementfabriken och hamnen i Santa Agueda. Platsen tillhör kommunen San Bartolome de Tirajana, även om många placerar den i Mogan, i och med att den i princip hänger ihop med staden Arguineguin.

Trycket från turistmyndigheterna är stort. De menar att fabriken bör läggas ner eller flyttas till annan plats för att ge utrymme för en turistutbyggnad på området.

Det tillstånd som fabriken har går ut under året i år.

Samtidigt finns det krafter som menar att fabriken bör få vara kvar. Att flytta den skulle, rent miljömässigt vara en katastrof då alla transporter skulle ske med lastbilar.

Fabriken har nu själva kommit med ett förslag som hamnar någonstans mitt emellan. En delvis rivning av delar som fabriken inte längre behöver och som skulle minska den fabriksintryck som finns idag. En utbyggnad av strandpromenaden från Arguineguinhållet.

Strandpromenad St. Agueda

En förbättrad infrastruktur i form av bland annat förbättrat vägsystem och rikligt med parkeringplatser. Och till slut en satsning på solenergi för att åtminstone 25% av fabrikens behov skulle täckas av ren energi.

Hela temat håller på att gås igenom av regeringen på Kanarieöarna och det finns anledning att tro att den undersökning som genomförs kan komma att presenteras redan under februari månad i år.
(Canarias7)

Fågelvy Cementfabriken