I Spanien har man nu injicerat drygt 83,5 miljoner doser vaccin på befolkningen. Av de drygt 47 miljoner människor som noterades i landet under 2020 har nu nästan 38 miljoner fått en full dos av vaccin.

I Spanien började man med att vaccinera alla som var 16 år och äldre. Detta ändrades sedan till att gälla alla från 12 år och uppåt. Under förra veckan påbörjades vaccinationen av barn, mellan 5 till och med 11 år.

Totalt i Spanien är nu 79,6% av befolkningen fullvaccinerad. Räknar man med de som fått en av doserna så är siffran 82,2%.

Målet är att så snart som möjligt ha fått 90% av befolkningen vaccinerad. Samtidigt jobbar man med en tredje dos för flera åldersgrupper samt en kompletterande dos för de som fick Jansen vaccinet som var ett monodoserat vaccin.

Kanarieöarna har i dagsläget vaccinerat 76,2% av sin befolkning med full dos. 79% om man räknar med de som fått endast en dos. I den lokala pressen presenteras ofta siffror som är betydligt högre än dessa. Anledningen är att i ovan nämnda siffror gäller vaccineringsgraden för hela befolkningen medan de högre siffror man läser om ibland bara gäller de åldersgrupper som ingår i vaccinationsprogrammet.

I dagens tidning framgår det att de som är 50-59 år gamla nu kan beställa tid för en tredje dos av vaccinet.
(Canarias7)

Tavla