Vi hjelper ungdommene på La Palma

Vulkanen på Cumbre Vieja, på øya La Palma, som startet sitt utbrudd 19. september, har ikke vist aktivitet på mer enn 12 dager. Skjelv, eksplosjoner og utslipp av lava har stoppet opp.

Hele 2143 bygninger/hus er begravet under glødende lava, og 8920 mål areal er dekket med lava. I tillegg er store områder fullstendig dekket med aske, som også forflytter seg til områder på øya der selve utbruddet ikke har vært merkbart. Asken består av stein- og mineralpartikler har påvirket blant annet flyplassen, avsaltningsverk og matproduksjon.

Mer en 7000 personer er evakuert fra sine hjem, og mange av dem har ikke lenger noe hjem å returnere til. Også masse med landbruksområder og dyrket mark har forsvunnet, og med det viktig sysselsetting og buskap.

Almanacka La Palma

Øya La Palma har ikke noe eget universitet. Det betyr at de som ønsker å studere må reise til La Laguna på Tenerife, eller til Las Palmas på Gran Canaria. Eller også til det spanske fastlandet. For å finansiere universitets studier borte fra hjemmet, kreves det en økonomisk anstrengelse fra foreldrene og familiens side. I Spania finnes det ikke studielån slik vi er vant til i Skandinavia. På grunn av den utrolig vanskelige situasjonen som mange har havnet i på La Palma, er det mange studenter som ikke lenger kan fortsette sine respektive studier, fordi forelderens situasjon er så prekær. Man har kanskje mistet både hus og næringsgrunnlag, og den statlige hjelpen lar vente på seg.

Brannmennene i Maspalomas som har bistått i redningsarbeidet på La Palma har derfor ønsket å bidra slik at disse ungdommene kan fortsette sine studier, midt oppe i den tragedien som har rammet dem og familien. De har derfor laget en kalender med bilder fra La Palma, som de selger til 10 euro. Inntektene skal gå uavkortet til universitetsstudenter fra La Palma som ikke lenger har mulighet til å fortsette uten økonomisk hjelp. Ungdommenes framtid er viktig, men det er også viktig for øya La Palma at ungdommen som også representerer framtiden får den muligheten de fortjener. Det er den samme ungdommen som skal være med og bygge opp La Palma igjen etter den tragedien som har rammet øysamfunnet.

Kalenderen ”Calendario Solidario 2022” kan man kjøpe i San Fernando (Libreria Primicia og Litografia Laminas). I Arguineguin kan man kjøpe kalenderen hos Den Norsk Sjømannskirken og i Den Norske Klubben. Også den Svenske Kyrkan i San Agustin selger almanacka/kalenderen som skal gi ungdommene på øya La Palma mulighet til å fortsette sine universitetsstudier.

Amadores stranden