Smittan ökar på de kanariska öarna, och framför allt på de mest befolkade öarna, Gran Canaria och Tenerife. Detta gjorde att den kanariska regeringen under sitt framflyttade möte igår, fredag, beslutade att flytta de bägge öarna till kategori 2 från kategori 1 där de befunnit sig den senaste tiden.

Övriga öar fortsätter i samma restriktionskategori som tidigare, det vill säga Fuerteventura i kategori 3 och resten av öarna, Lanzarote, La Palma, El Hierro och La Gomera, i kategori 1.

Covidpass

 Under fredagen rapporterades totalt 507 nya fall av coronasmittan på ö-gruppen. Det innebär att det nu finns 6.064 smittade personer på öarna. Av dessa finns 2.585 personer på Gran Canaria och 2.471 personer på Tenerife. Av de 507 nya fallen upptäcktes 210 på Gran Canaria, 206 på Tenerife, 59 på Fuerteventura, 17 på Lanzarote, 9 på La Palma, 5 på La Gomera och ett fall på El Hierro.

På Gran Canaria finns det per igår, fredag, 114 personer som vårdas på sjukhus. Av dessa våras 25 personer på intensivvårdsavdelningen.

I Tenerifes fall finns 162 personer inlagda på sjukhus, 18 av dem på intensiven.

Totalt på alla öarna är 288 personer inlagda på sjukhus. Av dessa vårdas 46 på intensivvårdsavdelningar runt om på ö-gruppen.

Gran Canaria kommer då att finnas i restriktionskategori 2 från och med måndag. Det innebär att barer/uteställen måste stänga klockan 03.00. Kapaciteten utomhus får användas till 75% och inomhus till 50%.

Samtidigt har den kanariska regeringen infört ett system som innebär en frivillig kontroll av vaccinationspass. Det innebär att de som så önskar kan börja kräva ett vaccinationsintyg för att släppa in personer. De som väljer denna linje får, som ett slags ”tack för hjäpen” möjlighet att ha öppet till 04.00 och utnyttja sina installationer bättre – utomhus 100% och inomhus 75%. Maximalt 8 personer får samlas. Gäller såväl på allmän plats som privat och förutsatt att det inte gäller personer som bor under samma tak.

Kravet på ansiktsmask och 1,5 meters avstånd kvarstår.
(Canarias7)

Nivåer på öarna