Myndigheterna på Kanarieöarna tror att den 1 december kan vara ett möjligt datum då man kan börja med kontroll av Covid pass för att komma in på restauranger, barer och andra platser där folksamlingar kan uppstå, och där man kan befinna sig inomhus utan att ha ansiktsmask på sig.

Beslutet att genomföra denna förändring bland restriktionerna är taget, men måste också få grönt ljus från de rättsliga instsanserna innan man kan sätta igång.

Idag sker coronaviruskontroller på flygplatserna när det gäller internationella resenärer. Här avkrävs man covid pass och/eller den QR kod man får när man sänt in den hälsoerkläring som krävs.

Nu tyder allt på att man också kommer att återgå att kräva dessa dokument för de som ankommer från andra, nationella flygplatser.

Vi närmar oss jul och nyår, vilket är en tid då väldigt många kanarier som jobbar och studerar på det spanska fastlandet vänder hemmåt för att fira helgerna tillsammans med familj och vänner. Innan denna våg påbörjas hoppas myndigheterna att ha allt på plats.

Man utesluter inte heller andra restriktioner inför jul och nyår, men avvaktar för tillfället för att se åt vilket håll utvecklingen går.

Samtliga de kanariska öarna, utom Fuerteventura, befinner sig i restriktionskategori 1, vilket är den lägsta kategorin innan allt släpps fritt. Den ökande smittospridningen kan medföra att drabbade öar hamnar i en kategori med fler restriktioner.
(MaspalomasAhora)

Covidpass