De som fick Johnsson & Johnssons monodos vaccin kommer nu att erbjudas en extra dos av antingen Pfizer eller Moderna för att stärka skyddet.

Enligt de spanska hälsovårdsmyndigheterna har man inte upptäckt några bieffekter med att ge en andra dos av ett annat vaccin. Dock skall det ha gått minst tre månader sedan man fick monodos vaccinet. De som blev smittade av coronaviruset före vaccineringen med Janssen vaccinet behöver ingen extra dos. Blev man däremot smittad efter vaccinering så rekommerderas det att man tar tilläggsvaccinet.

Personer över 70 års ålder håller redan på att få tilläggsdosen. Från idag, torsdag, kommer man att börja kalla in alla som fick Johnsson&Johnsson vaccinet och är i åldrarna 60-69 år gamla. Denna grupp börjar vaccineras från och med den 10 november.

De tider man får tilldelade sig kan ändras genom att kontakta telefonnummer 012, dock maximalt med 30 dagar.

Från den 8 november kan personer i åldrarna 50-59 år ansöka om att få tilläggsdosen. Det handlar om ca. 52.000 personer.

Därefter ges möjligheten för gruppen 40-49 år från den 16 november och till slut för resterande personer som fått monodosvaccinet från den 23 november.
(MaspalomasAhora)

Vaccin flaska från Jansen