Den pågående vulkanen på den lilla ön La Palma skapar för tillfället svårigheter för flygtrafiken i området. De sydliga och sydöstliga vindarna som råder gör att askan från vulkanen drabbar flygplatsen i större grad.

Under tisdagen ställdes flera flyg in och regionalflygbolaget ”Binter” aviserade att man ställde in all trafik till La Palma för tillfället. Man avvaktar nu en förbättring av vädersituationen så att man kan återuppta flygningarna med full säkerhet.

Under gårdagen, tisdag, valde flygbolagen Iberia och Vueling att ställa in sina flygningar till Tenerifes norra flygplats. Åtta flyg som skulle landa på flygplatsen intill huvudstaden Santa Cruz omdirigerades och fick landa på öns södra flygplats.

Även under dagen idag, onsdag, räknar man med att flygtrafiken på öarna La Gomera, El Hierro, La Palma och Tenerife kommer att drabbas av förseningar och/eller inställda flyg.

Vulkanen La Palma

Samtidigt meddelar mydigheterna att kvaliteten på luften på stora delar av ön La Palma är mycket dålig. Myndigheterna råder befolkningen att vistas utomhus så lite som möjligt, och att man använder masker av typ FFP2 i de fall man måste gå ut.

Lavan fortsätter att välla ut över ön och täcker nu totalt 988 hektar. Samtidigt har vulkanen fram till igår förstört 2.613 byggnader, samt att ytterligare 163 är skadade eller riskerar att drabbas
(Canarias7)