Under pandemin har företagare inom taxibranschen givetvis varit oerhört hårt drabbade. Och inte minst i turistområden som varit mer eller mindre helt stängda och utan personer i behov av taxi.

Därför beslutades att en taxi licens endast skulle jobba var fjärde dag, för att på så sätt se till att de som var i tjänst skulle få något att göra. En annan anledning var att taxiföretag med anställda på så sätt kunde permittera delar eller samtliga av sina anställda.

Under sommaren då turismen förbättrades lite grann, framför allt tack vare de inhemska och lokala turismen började taxibilarna rulla varannan dag. Och så inför vintersäsongens start i oktober så släppte man på restriktionerna och allla fick börja jobba som vanligt igen.

Enligt oppositionen i kommunen San Bartolome de Tirajana (Playa del Ingles, San Agustin, Maspalomas etc) så togs emellertid detta beslut utan att på något sätt konsultera med taxibranschen. Därför menar de att man bör gå tillbaka och endast utnyttja branschen till 66% av sin kapacitet för tillfället.

Anledningen, enligt oppositionen, är att den faktiska turistsituationen inte backar upp ett beslut om 100%. Endast 53% – fortfarande enligt oppositionen – av hotellen och lägenheterna har öppnat och man kommer på Gran Canaria bara att ta emot cirka 1.375.000 turister under året, vilket skall jämföras med 4.250.000 under 2019.

För alla taxiföretag som hade permitterad personal innebär dagens situation att man måste ta tillbaka till personalen utan att det finns underlag rent arbetsmässigt för detta.
(MaspalomasAhora)

Taxikö