När det var som värst, vilket var för ungefär nio månader sedan, så fanns det nästan 5.000 personer i Spanien som var inlagda på landets olika intensivvårdsavdelningar. På grund av coronaviruset. Denna höga siffra utgjorde då 45,3% av alla personer som var i behov av intensivvård.

Sedan dess har antalet sjunkit. Lite upp och lite ner, beroende på hur de olika vågorna av viruset drabbat landet. Men aldrig har man varit tillbaka till ovan nämnda rekordsiffror.

Redan då konstaterade man att en inläggningsprocent under 5% av alla intensivfall skulle betraktas som ”det nya normala”.

I fredags informerade landets hälsoministerieum att antalet covidsmittade i behov av intensivvård uppgick till 4,48% och att man däremot uppnått det lägsta antal intensivvårdsfall, orsakade av coronaviruset, sedan den 11 augusti.

Totalt är det idag (fredags) 411 coronasmittade personer i landet som behövde intensivvård.

Till väldigt stor del beror det givetvis på det stora antal personer som nu är fullvaccinerade i landet.

Enligt de officiella siffrorna från i fredags var nästan 37.300.000 personer i Spanien fullvaccinerade. I procenttal betyder det 78,6%, räknat på landets hela befolkning, det vill säga inklusive gruppen 0-11 år, som idag inte vaccineras. Räknar man med de som fått åtminstone en dos vaccin så har 80,1% vaccinerats i landet.

På Kanarieöarna är motsvarande siffror 75,3% för de som är fullt vaccinerade och 77,2% om man räknar med de som fått en dos.

Men här på öarna använder man sig ofta av siffror som baserar sig på den grupp som är aktuell för vaccinering, det vill säga 12 år och äldre.

Då ser siffrorna lite annorlunda ut och Kanarieöarna kan stolt säga att man har 83,6% av befolkningen (12 år och äldre) fullvaccinerad.
(Canarias7)

Vaccinering