Sedan den 19 september, det vill säga för sex veckor sedan, pågår vulkanutbrottet på den kanariska ön La Palma (inte att förväxla med staden Las Palmas…).

Men fortfarande visar den inga tecken på avmattning. Under den senaste veckan har ön haft 1.300 jordskalv, det vill säga ca. 180 per dygn. Befolkningen har märkt av upp till 15 av dessa fall under en och samma dag.

Under morgonen idag, söndag, skedde det kraftigaste skalvet hittills sedan utbrottet. Strax före 06.30 i morse registrerades ett skalv på 5,0 grader på Richter skalan. Detta skalv märktes på hela La Palma, men även på Tenerife, La Gomera och El Hierro.

Strax innan skedde ett skalv på 3,3 grader och strax efter ytterligare ett skalv på 3,1.

Under helgen räknar man med att ön La Palma får ta emot upp emot 10.000 besökare. De flesta från andra kanarieöar som kommer över för att beskåda utbrottet.

Karta över det drabbade området

Det är helgdag i morgon på ö-gruppen (Alla Helgons dag – Dia de todos los Santos) och många passar på att bege sig till den drabbade ön.

Myndigheterna har därför satt upp gratisbussar som besökarna rekommenderas för att inte försvåra för räddningsmanskapet eller skapa andra problem.

Turistmässigt sätt ger detta ett välkommet tillskott till kassan på ön, som ju drabbats hårt även på den fronten efter att först ha gått igenom 1,5 års pandemi och nu vulkanutbrott.

(Canarias7)

(La Provincia)

Amadores stranden