Under gårdagen startade vaccineringen mot årets upplaga av influensan på Gran Canaria. Och samtidigt passade man på att ge en tredje dos av covid vaccinet. Influensa vaccinet i vänsterarmen och covid i höger…

Detta gäller personer över 70 år, vilka totalt omfattar 230.000 personer på ö-gruppen.

Hälsomyndigheterna beräknar att denna gruppen är färdigvaccinerad under december månad. Samtidigt varnar man för en mer utbredd smitta av influensan iår än under fjolåret. Detta då många av coronavirusrestriktionerna i fjol gjorde att influensan inte heller fick någon riktig spridning. Iår är situationen lite mer avslappnad, varför smittorisken för influensan bedöms vara större. Detta kan också få till följd ett ökat tryck på sjukvården, varför man rekommenderar denna dubbla dos av vaccin.

För att få denna dubbla dos är förutsättningen att det är mer än sex månader sedan man fick sitt senaste covid vaccin. Det extra covid vaccinet är av samma sort som man fått tidigare, med undantag för de som fick Johnson&Johnsons monodos av vaccin. Dessa kommer nu att få ett Pfizer vaccin.

Kanarieöarna har beställt 261.500 doser av influensavaccin som man räknar skall vara injicerade under den kommande månaden.

Från klinikerna rapporteras också att de flesta 70+ har varit positiva till att ta bägge sprutorna samtidigt.
(Canarias7)

Kö för vaccinering