Strömmen av flyktingar från Afrika tycks inte ha något slut. Under natten mellan torsdag och fredag omhändertogs ytterligare 178 personer som ankom olika punkter på arkipelagen i fyra olika farkoster.

Den första, som seglat ut från Tarfaya i Marocko, lokaliserades cirka 75 km sydöst om Arrecife, huvudstaden på ön Lanzarote. Ombord fanns totalt 54 personer, varav nio var kvinnor och fem minderåriga.

Ungefär samtidigt upptäckte ett av spaningsflygplanen ytterligare två farkoster söder om Fuerteventura. Det gällde en ”patera” (typ av båt D&N’s anm) med 34 personer ombord och en gummibåt med 53 personer ombord.

Den första av de två lokaliserades med hjälp av ett fraktfartyg medan den andra upptäcktes av fartyget som hade sänts ut av kustbevakningen för att omhänderta personerna ombord på den första farkosten.

Till slut fördes 37 personer till hamnen i Las Palmas. Dessa hade upptäckts tidigare men det dröjde innan kustbevakningens fartyg hunnit på plats, då flyktingbåten upptäcktes cirka 370 kilometer sydväst om Gran Canaria.

Enligt de första rapporterna så var samtilga 178 personerna vid god hälsa när de undersöktes av hälsopersonal och personal från Röda Korset.
(Canarias7)

Röda korset personal