Artenara är en högt belägen lite by eller stad på Gran Canaria. Egentligen ligger den rätt så precis i mitten av ön, kanske något åt nordväst.

Här har jordbruk och boskapsskötsel varit de dominerande yrkena under lång tid. Turismen har hjälpt till, då platsen är idealisk för lugn och ro, samt vacker natur och utsikt.

Men det hjälper lite i dagens mer teknologiska värld. Problemet staden har är att allt fler av dess invånare flyttar ut.

Per idag finns det bara 1.100 personer som är skrivna i staden. Men mer än hälften av dem, bor inte där vanligtvis. Enligt borgmästaren kanske det finns 500 personer som bor fast i Artenara.

Utflyttningen har skett till huvudstaden och till turistområdena, varför staden ser ett jätteproblem med ett ständigt minskande invånarantal.

Presentation av program

För att förtydliga problemet nämner borgmästaren att man i staden idag bara har 10 barn… Hur dessa skall få en fullskalig utbildning är ett stort frågetecken.

Både den kanariska regeringen och de lokala myndigheterna är på det klara av att något måste göras. Frågan är emellertid vad…??

Till helgen ordnas en festlighet i staden som kallas för ”La Feria de Tradiciones” eller, fritt översatt, traditionsmässan.

Mängder av hantverksyrken kommer att visas upp i staden för att befästa sin historik. Kollektivtrafiken utökas denna helg och ytterligare parkeringsplatser kommer att ställas i ordning.
(Canarias7)

För mer information och program på helgens mässa kan ni se deras facebooksida

Gran Canaria är fullt av små byar runtom, här finner ni  en artikel om 21 sevärda platser på Gran Canaria: 21 opplevelser

Staty vid utsiktspunkt Artenara