Sedan den 19 september pågår ett vulkanutbrott på den lilla ön La Palma. Ön är tillsammans med El Hierro de två västligaste öarna på ö-gruppen och ligger nästan en timmes flygning från Gran Canaria.

Den senaste rapporten från det kraftiga utbrottet, och som utfärdades idag, söndag, tidigt på morgonen, berättar att lavan nu täcker 892 hektar på ön.

Kluster med jordbävningar

Från själva utbrottet har lavaströmmen på en plats nått ner till havet. Ytterligare en ström är i närheten av att nå fram. Vid dessa tillfällen ombedes människor hålla sig hemma eller undan, då kontakten mellan lavan och vattnet framkallar icke-hälsosamma gaser.

Lavaströmmarna, som man inte kan göra någonting åt, har under tiden sedan utbrottet förstört 2.143 byggnader som funnits i strömmarnas väg. Ytterligare 127 byggnader har skadats.

Fram till idag har också 65 kilometer av öns vägnät förstörts av lavaströmmarna.

Aktiviteten fortsätter att vara kraftig och under natten mellan lördag och söndag har man noterat 79 skalv, flera av dem på 3,9 graders styrka. Det kraftigaste skalvet hittills uppmättes under lördagseftermiddagen och var på 4,9 grader.

Antalet personer som evakuerats på La Palma sedan vulkanens utbrott uppgår nu till cirka 6.600 personer.
(Canarias7)

Lavaströmmar