Det är nu en månad sedan vulkanutbrottet på La Palma startade. Det var på söndagseftermiddagen den 19 september som naturkrafterna gav sig till känna igen på den lilla ön. Och det var precis 50 år sedan det senaste utbrottet, 1971, av vulkanen som fått namnet ”Teneguia”. Ytterligare ett utbrott skedde 1949 på La Palma.

Under denna månad har lavaströmmarna brett ut sig över 763 hektar på La Palma.

Turister fotograferar vulkanen

Samtidigt har 1.956 byggnader förstörts, enligt information från ”Departamento de Seguridad Nacional” under tisdagen.

En ny lavaström närmar sig havet på den norra sidan och befinner sig nu bara 160 meter från havet. Lavan har dock stannat upp i hastighet och rör sig för närvarande bara med ungefär 2 meters fart per timme.

Flygplatsen på La Palma är öppen, men förseningar förekommer på grund av askmolnet, som nu når 4.200 meters höjd. Även flygplatsen på Tenerife fick någon försening under måndagen.

Befolkningen på vissa områden på La Palma, uppmanas att hålla sig inomhus på grund av den dåliga luften. Detta beror till största delen på andra metrologiska faktorer som gör att den dåliga luften blir liggande kvar över ön.

Under gårdagen återvände mer änm 4.500 elever och 600 lärare till skolorna igen efter en månads frånvaro. Vissa skolor är emellertid fortfarande stängda.

Antalet jordskalv har minskat även om man under den senaste natten fortfarande uppmätte 14 olika skalv, varav det kraftigaste var på 3,9 grader.
(Canarias7)

Vill du läsa mer om La Palma se: La Palma- La isla bonita

Amadores stranden