Det är balansen av flyktingar som ankommit Kanarieöarna sedan klockan 00.00 i onsdags till klockan 03.50 i morse. Det är siffror som kommer från Röda Korset, som visar att under den tidsperioden ankom 21 olika farkoster med flyktingar från Afrikas kust.

Åtta farkoster har nått Gran Canaria med totalt 535 personer medan Lanzarote mottagit 10 ”pateras” med 388 personer. Till Fuerteventura har 87 personer anlänt om bord på två båtar och till sist har ön El Hierro fått ta emot 60 personer som kom ombord på en ”cayuco”.

Under gårdagen ankom en ”cayuco” (typ av farkost) med 198 personer ombord, till hamnen i Arguineguin. Det är farkosten med flest passagerare som ankommit öarna under de senaste tio åren.

Även i fjol var denna period i oktober och november mycket intensiv när det gällde ankommande flyktingar. Perioden noterade cirka 13.000 av de totalt 23.023 personer som ankom via ”la ruta canaria”, som flyktvägen kallas.

Vi kan också lägga till ytterligare tre farkoster som kommit till öarna efter det att ovanstående siffror offentliggjordes. 37 personer ankom i morse till Gran Canaria, 49 personer till Lanzarote och 55 till Fuerteventura.
(Canarias7)

Röda Korset tar hand om flyktingar